Vučić: “Očekujem da Vlada raskine sve sa Rio Tintom”

Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o litijumu i njegovom iskopavanju u Srbiji.

“Razgovarao sam o tome sa predsednicom vlade nekoliko puta. Neću da ulazim u političke rasprave. Mučno mi je da odgovaram ljudima koji su doveli Rio Tinto. Neko je doneo Zakon o rudarstvu 2006. godine koji je bio pravljen za Rio Tinto, zbog čega oni imaju određena prava i potraživanja prema Srbiji”, istakao je on.

Kako je naveo, moramo da donosimo racionalne odluke.

“Raspoloženje je takvo da bi u Vladi raskinuli sve, i da time pokažemo Srbiji koliko nas ta neodogovornost od ranije košta. Ja sam rekao da nemamo prava to da radimo jer mi treba da obezbedimo taj novac i ne treba da podilazimo narodu”, istakao je.

Kako je dodao, morali bismo da idemo pred britanske i američke arbitraže ako odlučimo da raskinemo.

“Mislite da mi nije najlakše da kažem da sam saglasan sa Vladom? Ja mislim da će Vlada tu odluku da donese. Ja mislim da bi trebalo da se donese moratorijum do kraja godine da ne gubimo ogromnu šansu i novac”, dodao je.

Kako je naveo, nikada nikoga iz Rio Tinta nije sreo sem na dva sastanka.

“A mislim da su nekima ilegalno davali novac. Nemam dokaza, a to sad ne možete da istražite posle 15 godina. Pare su dobili za promenu Zakona o rudarstvu. Za to nemam dokaze ali za to postoji opravdana sumnja, dali su nekom istražna prava za džabe. Izbrisana je iz zakona odredba o javnom nadmetanju za prava”, dodao je.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 + 13 =