Vučić odbio zahtev atašea

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otkrivanju skulpture Radovana Belog Markovića na Kneževom Polju.

printscreen
printscreen

On ističe i da Kurtijeve današnje reči predstavljaju novu pretnju Srbiji, i da to pokazuje da je bio u pravu.

“Aljbin Kurti je danas rekao da on očekuje da do oktobra meseca više neće biti nevažećih tablica na Kosovu. To znači da on želi sukobe i nastavak problema. Oni imaju sporazum o slobodi kretanja koji se tiče tablica, ali je to drugačije. Mi ćemo se boriti i čuvati stranu našem narodu. Ja sam vam rekao, i kada rešimo jednu stvar, onda dolazi druga, treća, četvrta. Naše je da čuvamo našu poziciju”, ističe Vučić.

Vučić je kazao novinarima da je sporazum prema kojem Srbija ukida izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta a Kosovo ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, usmeni jer je pismeni sporazum potpisan 2011. godine. Prema njegovim rečima, od 2011. godine građani prelaze administrativnu liniju sa kosovskim dokumentima ali se uz njih izdavao papir, koji je sada ukinut. “(Zbog te odluke) Nikome nije teže, svima je lakše”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je “uvek” spreman za sednicu Skupštine Srbije oko Kosova i Metohije ali da treba uskladiti sa obavezama.

“Nisam bio voljan da im odobrim ulazak”

Aleksandar Vučić izjavio je, da je kao vrhovni komanda oružanih snaga Srbije odbio zahtev nekoliko zapadnih država da pošalju svoje vojne atašee u inspekciju oružja, oruđa i brojnog stanja u kasarnama u Novom Pazaru i Raški, uz obrazloženje da oni nemaju šta tamo da traže. Vučić je to rekao ona molbu novinara da potvrdi tu vesti koju su objavili Novosti,a na pitanje, sa kakvimo brazloženjem je iznet ovaj zahtev kaže:

“Pretpostavljam zbog sitaucije na KiM i to im je verovatno razlog i opravdanje i kao vrhovni komandant oružaniih snaga odbio sam takvu mogućnost, a u skladu sa politikom neutralnosti Srbije i Ustavom i samostalnošću i nezavisnošću i suverenitetom, što i jesu karkateristike naše slobodarske politike”. Istakao je da tamo mogu da uđu predstavnici nadležnih državnih organa Srbije uz odobrenje vrhovnog komandanta i nikako drugačije.

“Tako da nisam bio voljan da im odobrim ulazak u naše garnizone i kasarne. U neko drugo vreme možda kada budemo organizovali neki slet ili zabavu, a ovako da ulaze i poveravaju šta ima u našim kasarnama nije to njihov posao i nemaju šta da traže tamo”, poručio je Vučić.

 

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 + 13 =