Vučić: Snašli smo se, ali smo skupo platili

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od juče boravi u Glazgovu.

Tamo se, podsetimo, održava Samit lidera o klimatskim promenama COP26.

Predsednik Srbije je na marginama skupa razgovarao sa predsednicok EK Ursulom fon der Lajen, te preneo da je uveren da će ona pozvati ministre energetike u Brisel, kako bi se razgovaralo o rešavanju problema cene električne energije i kako zajednički obezbediti sigurnost i energetsku bezbednost za budućnost naših zemalja. Dodao je da su razgovarali i o ceni gasa.

“Nešto su te cene niže posle Putinove reakcije na tržištu, ali je to i dalje veoma visoko i treba da vidimo šta ćemo po tom pitanju da radimo. Danas smo imali havariju u Bugarskoj, mi možemo da povučemo rezerve iz Banatskog dvora, ali svakog dana vučemo da bismo pomogli ljudima, privredi, a dolaze hladniji dani. Morali smo da nabavimo dodatne količine iz Mađarske. Nekako smo se snašli, ali smo to skupo platili”, kazao je Vučić.

“Svaka havarija košta”, naveo je.

“Pokušaćemo da završimo kompletan remont postrojenja TENT-a u Obrenovcu, da vratimo što smo uzeli, a onda da vidimo da ponudimo parterima po povoljnijim cenama viškove”, rekao je.

Mnogo toga, ističe, zavisi od energetike, ona postaje kljično pitanje.

“Ljudi treba da znaju da radimo na tome na dnevnom nivou, ali radimo i na strateškom nivou”, napomenuo je.

U tom kontekstu ponovo je spomenuo pitanje nuklearnih elektrana, jer je to, kaže čista energija, pa je pitanje gde, kako i na koji način raditi i šta raditi sa nuklearnim otpadom.

Vučić: “Sad su se svi setili nuklearki”

“Očigledno da se pitanja klimatskih promena nameću kao ključna. Živimo u globalnom selu i svi moramo da radimo iste stvari – da smanjujemo emisiju štetnih gasova, da radimo na stvaranju novih obnovljivih izvora energije… Trebaće nam više novca, ali će to biti za napredak ekonomije. Razgovarao sam sa Bojkom Borisovim o nuklearnoj elektrani Belene”, napomenuo je.

Kazao je i da bi uskoro trebalo da se sastane sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i da razgovara sa njim o mogućnosti da Srbija kupi određeni vlasnički udeo u pomenutoj mađarskoj nuklearki Pakš.

“Ako možemo da budemo vlasnici pet–deset–petnaest odsto toga, uvek ćemo moći da skupimo novac za to”, kazao je i dodao da je Srbija zainteresovana i za druge nuklearke u regionu i da će videti i sa Bugarima da li bismo možda od njih mogli da kupimo udeo.

Predsednik je izjavio da finansijskom podrškom građanima Srbija povećava potrošnju građana, a i građani su zadovoljni, jer će neki moći da plate kirije ili da kupe nešto svojim bližnjima.

Komentarišući primedbe da za pomoć građanima vlast troši budžetska sredstva, Vučić kaže da je reč o 170 miliona evra, po 30 evra u novembru po građaninu.

“Time podstičemo rast, a rast nam je od ključnog značaja. Sledi još 20 evra početkom decembra i 20.000 dinara u februaru za penzionere”, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Rastom BDP-a obezbeđujemo, istakao je, i stalno i stabilno povećanje plata i penzija, a s obzirom na to da je minimalac u Srbiji povećan za 9,4 odsto očekuje da će prosečna zarada na nivou države možda već u decembru biti 610 evra. Predsednik je dodao da Ministarstvo finansija očekuje da to bude čak 618 evra.

Vučić je rekao da se ceo svet suočava sa krizama i ističe da ne zna šta bi radio da je na poziciji albanskog premijera Edija Rame ili u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, zemljama koje se suočavaju sa ozbiljnim problemima kada je energetika u pitanju.

“Ovde (u Glazgovu) je glavna rečenica – sklanjajte ugalj po svaku cenu. Mi da ga nemamo, ne bi imali struje… Moraćemo zato i da idemo na mnoge nove obnovljive izvore energije”, rekao je.

Na primedbe da je novac kojim država finasijski podržava građane u stvari od para građana, Vučić kaže da tako funkcioniše država i kada neko nema ozbiljan odgovor, onda priča gluposti.

“Neki su rekli da mi veštački podižemo rast, zbog cena javnih radova. Hajde, ljudi, umijte se hladnom vodom, pa kažite da nema smisla to što pričate. A drugi priča da Vučić tim novcem podmićuje ljude u zemlji”, rekao je predsednik i upitao zašto oni nisu to radili, gradili bolnice, puteve i auto-puteve.

To je, ističe, napredak Srbije, a ne kupovina građana.

Predsednik Srbije izjavio je danas da bi Srbiji za povećanje proizvodnje struje za 15 odsto, ako bi bilo samo iz energije vetra i sunca, bilo potrebno ulaganje od 1,6 milijardi do dve milijarde evra i da očekuje da će na samitu u Glazgovu videti i na koji način i po kojoj ceni bi deo tih sredstava mogao da se obezbedi.

Kaže da je to lepo kada se pozovu aktivisti za životnu sredinu iz celog svega, ali da mora da kaže da je to, ipak, predstava za malu decu. Kako je rekao, potrebne su realne i konkretne odluke kada je reč o toj temi, pošto se govori o bilionima evra i da zato treba videti gde su zapravo te pare, pošto ništa nema džabe.

“I kako da dođemo do toga novca, jer da bismo za 15 odsto uvećali udeo u našoj proizvodnji struje u Srbiji, a da budu samo obnovljivi izvori – vetar i solar, moramo da uložimo oko 1,6 milijardi evra, što je ogroman novac ili čak i dve milijarde. Da ni u šta drugo ne ulažemo, mogli bi u jednoj godini da izdvojimo toliki novac i da nam ne poraste javni dug. Ali, moramo da obezbedimo novac i za sve drugo – gradimo puteve, da opremimo vojsku i policiju, gradimo bolnice i drugo”, rekao je Vučić.

Predsednik napominje da uz sve to idu i troškovi za koronu i problemi koje imamo zbog korone i da zato moramo da vidimo kako da pronađemo taj novac za investicije u obnovljive izvore energije.

Vučić kaže da smo suviše mali i da moramo da brinemo o energetskoj bezbednosti zemlje, ali naravno i da imamo čistiji vazduh i vodu. Naglasio je da se zato realizuju projekti širom Srbije za gradnju fekalne i kišne civilizacije i prečišćavanje otpadnih voda u okviru plana Srbija 2025, koji će promeniti sliku naše zemlje.

Predsednik je dodao da je lepo kada se na skupovima posvećenim životnoj sredini pomaze delfini i konstatuje da će izumreti ako za nekoliko stepeni na globalnom nivou bude toplija voda… Kazao je da tu ne možemo mnogo toga da uradimo, ali da možemo da vidimo kako da se obezbedi novac i uz ozbiljan pristup i dugoročne strategije.

“I zato mi je bio važan i razgovor i sa Ursulom fon der Lajen”, dodao je Vučić i napomenuo da je zato Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 1 =