Vučić zatražio da se povuku tumačenja, interes građana na prvom mestu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na temu autentičnih tumačenja zakona.

On je, naime, zatražio je od šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića da se povuku iz procedure pomenuta autentična tumačenja zakona o zaštiti potrošača, korisnicima finansijskih usluga i obligacionim uslugama, saznaju Novosti.

Prema njihovim informacijama, šef države se odlučio na ovaj korak posle detaljnog promišljanja, i opredeljenja da su interesi građana uvek na prvom mestu.

Kako je list već objavio, sednica skupštinskog Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja, koja je trebalo sa bude održana u ponedeljak, kako bi se raspravljalo o autentičnim tumačenjima zakona o zaštiti potrošača, zaštiti korisnika finansijskim uslugama i obligacionim odnosima, je otkazana.

U ovim dokumentima, poslanici su zauzeli stav koji je išao u korist bankama, a na štetu na desetine hiljada građana koji su tužili banke, jer su im za kredite, posebno stambene, naplaćivale troškove mimo zakona. Parlamentarci sada, u ovim objašnjenjima zakona tvrde da su banke smele da naplaćuju ove “namete”, što je u suprotnosti sa većinom do sada donetih sudskih odluka u korist oštećenih klijenata.

Oglasila se i Privredna komora Srbije

Privredna komora Srbije (PKS) očekuje od Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine da donese odluku koja će biti u interesu privrede i svih njenih građana, a ne u korist malog broja advokata koji preko leđa istih građana pokušavaju da oštete domaću privredu za blizu 100 miliona evra, naveli su nedavno u saopštenju.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da ovim tumačenjima Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga skupštinski odbor treba da stavi “tačku na pljačku privrede” od strane neodgovornih advokata.

“Sudski predmeti se preprodaju za 20 evra; staviti tačku na pljačku privrede”

“Kako drugačije nego pljačkom privrede, nazvati više od 200.000 tužbi koje su u ime izmanipulisanih građana pokrenuli pojedini advokati. Šta je ako nije ‘pljačka’ kada u tim parnicama građanin u slučaju pozitivne presude u proseku dobije 2.000 dinara, a advokat 42 puta više! Kako nego ‘pljačkom’ nazvati preprodaju sudskih predmeta od strane advokata po ceni od 20 evra, tako da građani ni sami ne znaju da su uopšte deo bilo kakvog postupka. Sve ovo govori da niko, a naročito ne Skupština Srbije, ne radi na štetu građana, već na štetu neodgovornih advokata”, kaže Čadež.

Predsednik PKS naglašava da u Evropskoj uniji važe ista pravila kao i u Srbiji kada je reč o bankarskim taksama.

“Ako kojim slučajem ovi neodgovorni advokati dobiju sporove, banke će pretrpeti štetu od oko 100 miliona evra. To će se neminovno preliti na privredu, na smanjivanje našeg rasta, na gubitak tržišta. To će svakako dovesti do gašenja firmi i gubitka radnih mesta. Pa, da li je to cilj? Interes Srbije svakako nije i neće biti punjenje džepova jednog broja neogovornih advokata”, naglašava Čadež

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen + two =