Vujović: Radovi na zameni kotlova u kragujevačkoj toplani mogu da počnu

Radovi na zameni 50 godina starih kotlova u kragujevačkoj toplani, mogu da počnu, nakon što je danas potpisan ugovor sa izvođačem.

To je izjavila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ističući da će, kad se radovi završe, kvalitet vazduha u Kragujevcu biti značajno bolji.

Radove će izvoditi konzorcijum koji čine Energotehnika Južna Bačka, Reming, Jadran i AG institut, u okviru projekta kompletne rekonstrukcije toplane “Energetika” u Kragujevcu, koja se sprovodi uz podršku EBRD, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

“Ovo su odlične vesti, posebno ako imamo u vidu da je gradska toplana jedan od najvećih zagađivača u Kragujevcu. Cilj je da kompletna toplana pređe na ekološki prihvatljiviji energent, što će u značajnoj meri poboljšati kvalitet vazduha, a samim tim i kvalitet života građana u Kragujevcu. Želim da zahvalim Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja je prepoznala problem i što smo zajedno maksimalno ubrzali rešavanje. Od kad smo u januaru ove godine konstatovali koliki je ovo problem za građane Kragujevca, uspeli smo da u veoma kratkom roku prođemo kroz sve potrebne predradnje i da već sada potpišemo ugovor sa izvođačem”, rekla je Vujović, dodajući da su potpisivanju ugovora prisustvovali i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, kao i direktor toplane “Energetika” Andreja Ilić.

Ministarka je rekla da se izvođač obavezao da završi radove u roku od 120 dana kako bi nova, energetski efikasnija toplana, mogla da bude puštena u probni rad već u predstojećoj grejnoj sezoni.

“Procene su da će, kada se realizuje ovaj veliki projekat, emisije ugljen – dioksida u centru grada biti smanjene za 66 odsto, azot oksida za oko 90 odsto, dok će emisija čestica biti eliminisana. Zahvalna sam partnerima iz EBRD što nas podržavaju u sprovođenju ekoloških projekata i aktivnostima kojima je cilj poboljšanje kvaliteta vazduha. Ovakvim kapitalnim projektima, osim što rešavamo decenijske probleme, unapređujemo i stanje životne sredine. Apsolutni prioritet nam je rešavanje problema aerozagađenja i u narednom periodu ćemo na tome raditi još energičnije, za čistiju budućnost narednih generacija”, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, modernizacija kotlova je samo prva faza projekta, a u drugoj će biti rešen i problem deponije pepela koja se nalazi u kompleksu toplane “Energetika”, za koju se trenutno radi studija. Sa deponije će se ukloniti 40.000 tona pepela decenijama nagomilanog pepela, a novog pepela neće ni biti, jer će se ugalj koji ga stvara potpuno izbaciti iz upotrebe.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one + 9 =