VULIN: Vojske Srbije je pokazala svu pripremljenost, obučenost i opremljenost

Minsitri u Vladi Srbije komentarisali su za Novo jutro napad koji se u ponedeljak desio u Kosovskoj Mitrovici, hapšenje Marka Đurića, kao i reakciju međunarodne zajednice i vojnu vežbu sa bojnim gađanjem ”Sadejstvo 2018”, koja se održala na poligonu Pasuljanske livade.

printscreen
printscreen

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je jučerašnja pokazna vežba na Pasuljanskim livadama izvedena pred vrhovnim komandantom Vojske Srbije i pokazala je svu pripremljenost, obučenost i opremljenost pripadnika vojske. Kako kaže, predsednik je vežbu ocenio sa “vrlo dobro”, što je dosta visoka ocena.

– Pokazali smo celom svetu da je Vojska Srbija spremna da odgovori na sve izazove, da zaštiti svaki deo teritorije i svakog građanina naše zemlje – kaže ministar Vulin za Novo jutro.

Govoreći o reakciji Kfor-a na preletanje naših aviona iznad Preševa, Vulin kaže da je u našoj zemlji dugo dopuštano da drugi u našoj zemlji određuju o raspoređivanju naših trupa, o letenju naših aviona i održavanju vojnih vežbi.

– Do 2012. godine postojale su zabranjene zone, a svi treba da znaju das u za Vladu Srbije i Priština i Novi Sad isto. Niko nam više neće govoriti šta ćemo raditi na svojoj teritoriji i građanima Srbije je sigurno drago kada vide svoju vojsku koja im garantuje mir i bezbednost – kaže ministar odbrane.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je zemlja konačno dočekala da postane istinski nezavisna.

– Vučić je uspeo da od vazalne države napravi nezavisnu i slobodnu zemlju. Govore, nemojte avione tamo uznemiriće se onaj, onamo će oni da se uznemire… Valjda smo suverena zemlja koja unutar svoje teritorije može da donese odluku šta će da radi – kaže ministar MUP, dodajući da se svi mešaju u ovakve stvari, dok bi se ćutalo kada bi se naš narod ubijao.

Govoreći o učešću Euleksa u sukobe u Kosovskoj Mitrovici u ponedeljak, Stefanović podseća da su se pripadnici interesovali za njarazličitije istrage, kao što je, recimo, falsifikovanje pasoša, ali se nisu uključili u istragu ubistva Olivera Ivanovića.

– Euleks je institucija koja treba da se bavi najvažnijim istragama. Nisu tu da istraže ubistvo, iako očekujemo da se uključe, ali Euleks ide u pratnji kosovske policije i pruža podršku u iživljavanju nad Markom Đurićem – podseća Stefanović.

Ministar MUP ističe da je Srbija danas mirna jer na ćelu napokon ima čoveka koji ne razmišlja o sebi, već na prvo mesto stavlja državu.

– Vučić želi da bude vođa koji će ostati upamćen kao onaj koji je razmišljao šta da ostavi Srbiji, a ne sebi. Mnogi nam zavide na istinskoj slobodi i nezavisnosti, na državi koja sama može da donosi svoje odluke i koja ima jaku vojsku i policiju. U poslednjih pet godina nismo uputili niti jednu pretnju i naučili smo da odolevamo izazovima – kaže Stefanović.

Komentarišući izjavu Tačija da je napad u ponedeljak isceniran, Vulin ističe da se napad u Kosovskoj Mitrovici komotno može nazvati terorističkim.

Države hapse, a terorističke organizacije otimaju. Navikli smo da je Vučić kriv za sve u Srbiji, sada je kriv za sve i u regionu, pa je tako kriv i za naređenje da se uhapsi Đurić. Nije lako razgovarati sa ratnim zločincima kao što su Haradinaj i Tači, a Haradinaj je na slobodi samo zato što više nema živih svedoka. Slično je i sa Tačijem. Nije lako pregovarati sa njima. O Haradinaju je najgore stvari govorio Tači, oni jedni o drugima govore najgore stvari pred Vučićem, a kad se osećaju sigurnim i zaštićenim, kad su sami, onda se osile i izigravaju velike junake. Vojsku Srbije niko ne šalje i ne vraća, naše kretanje može da naredi samo Vučić, nikakav Tači nam neće govoriti kada i gde da se pokrenemo. Tači je prošli put tračao pred vojskom Jugoslavije, a sledeći put će pred Vojskom Srbije puzati, samo ako bude potrebno – kaže Vulin.
Stefanović kaže da je suštinska podrška napadu koji se dogodio ispred Mitrovačkog dvora došla spolja, ili od strane Amerike, ili od strane EU ili i od jednih i drugih.

– Suština njihovog besa, mržnje i ljutnje je u tome što su razotkriveni: oduvek su hteli, a sada za to imamo i usmenu potvrdu, da zauzmu sever, ukinu institucije, fizički kontrolišu i proteraju srpsko stanovništvo, a u ponedeljak su imali pokaznu vežbu. Oni lude jer je priča demaskirana! Svi znamo da je priča o tome da Marko Đurić nije najavljen – šuplja. Ova priča je način da opravdaju svoje divljanje koje je direktna pretnja, ali Srbije ima svako pravo da zaštiti svoj narod i niko od nas neće dovoliti pogrom i proterivanje srpskog naroda – kaže ministar MUP, dodajući da će Albanci morati da se pomire sa činjenicom da je KiM sastavni deo teritorije Republike Srbije.

Vulin kaže da je važno da svako zna da više neće biti martovskog pogroma, novog “Bljeska” ili nove “Oluje”. Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da želi sever Kosova, ministar kaže da se to i očekuje od čoveka koji je svoju političku karijeru započeo kao terorista.

– Priština retko govori iz svoje glave i ovo je poruka zapada koja govori da su spremni da destabilizuju region. Ipak, tu je Vučić koji je spreman da odgovori razumno, da probleme reši diplomatijom i razgovorom. Važno je ipak da ponovimo da se martovski pogrom neće ponoviti – kaže ministar odbrane.

Stefanović kaže da su poruke o formiranju ZSO bezobrazluk, ali ne bezobrazluk Albanaca sa KiM, već onih koji treba da uslove ZSO, dakle, bezobrazluk Evrope. Zamislite da Srbija ne ispunjava neki uslov?

– Kako je moguće da ih niko za to ne uslovljava? Ne mogu ni da zamislim šta bi se dogodilo da su Srbi uradili ono što su oni. Naš predsednik je zamalo linčovan u Srebrenici i nikom ništa – podseća Stefanović.

Govoreći o poseti šefice diplomatije EU Federike Mogerini Boegradu, Vulin kaže da u Prištinu nije otišla jer se tamo naređuje, a u Beogradu se razgovara.

– U Evropi znaju da nam je strpljenje došlo do ivice i da su morali da dođu i razgovaraju – kaže ministar odbrane.

Vulin podseća da gore stvari o Haradinaju nije čuo ni od koga nego od Tačija.

– Oni su međusobno u sukobu su oko nekih stvari, ali oko Srbije imaju isto mišljenje – žele slabu Srbiju, što manje Srba na KiM i raduju se izjavama lidera opozicije koje blate Srbiju – kaže Vulin.

Kako ističe, pritisak međunarodne zajednice na albanksu stranu da ispuni sve obaveze prema Srbiji zapravo i ne postoji.

– Albanci ne žele formiranje ZSO koja bi predstavljala čvrsto jezgro u kojem bi se Srbi osećali sigurno. Posao Srbije je da bude spremna i snažna, ne provociramo već se trudimo da nađemo dogovor i kompromis – kaže ministar odbrane.

Vulin podseća da se priča o specijalnom sudu za ratne zločine zaboravila, jer su sada svi “poslušni”, a batina se pojavi kada ne slušaju naređenja.

Stefanović kaže da su zastrašivani svedoci protiv vođa kosovskih Albanaca, da je u to bila umešana i , ali da se ćutalo su kada su ubijani svedoci. Fizički dokazi su, ističe, uklonjeni.

Komentarišući sastanak sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, Stefanović kaže da je on veliki prijatelj Srbije i razume čitavu situaciju.

– U ovakvim situacijama moramo da pozivamo svoje prijatelje i obavestimo ih o situaciji, jer možda mogu da pomognu sa drugim ili trećim zemljama u saradnji. Lukašenko je za Srbiju bio tu i kada joj je bilo teško, imamo prostor za razmenu u različitim oblastima i u ekonomiji, trgovini, odbrani, znanju, pa je važna saradnja dve zemlje – kaže ministar MUP.

Izvor: Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − seven =