Zaradili milione: Mundijal “zlatna koka” za talibane

Talibani su zaradili milione od organizacije Svetskog prvenstva, pišu svetski mediji.

U tome su uspeli tako što su obezbedili građevinsku opremu za izgradnju stadiona u Kataru, otkriva engleski Telegraf.

Visoki talibanski zvaničnici koristili su novac koji su dobili za mirovne pregovore za kupovinu, a zatim iznajmljivanje teških mašina za izgradnju stadiona u protekloj deceniji, otkrio je izvor iz talibanske kancelarije u Dohi.

Značajan kontingent talibanskih lidera živeo je u Dohi, glavnom gradu Katara, od 2013. pa nadalje, gdje su bili uključeni u dugotrajne mirovne pregovore sa SAD i UN.

“Talibani su uložili velika sredstva u izgradnju stadiona Svetskog prvenstva i turnir je bio zlatna koka za njih. Plaćeni su milionima”, tvrdi izvor Telegrafa, prenosi Kliks.

“Neki članovi talibana imali su između šest i deset komada velikih mašina u Dohi i zarađivali su i do 10.000 funti po mašini mesečno.”

Dva odvojena visoka talibanska izvora opisali su kako su zvaničnici dobijali unosne naknade za život u zemlji tokom mirovnih pregovora, koje su potom ulagane u velike građevinske mašine.

Katarske vlasti, uz odobrenje SAD i UN, isplaćivale su članovima talibanske političke kancelarije u Dohi mesečnu stipendiju vrednu hiljadama funti kao deo napora da se olakšaju mirovni pregovori sa Zapadom.

Zvaničnicima koji su dolazili u posetu obezbeđeni su i luksuzni terenci, besplatna zdravstvena zaštita i redovna dostava hrane.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 − seven =