MINISTARKA GRAĐEVINARSTVA: Srbija će u 2018. početi da gradi prvu deonicu autoput mira!

Srbija će u 2018. početi da gradi prvu deonicu autoput mira, od Niša do Pločnika u duži od 36 kilometara, a vrednost posla je oko 212 miliona evra, kaže potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

printscreen
printscreen

Ona je rekla da je to preliminarna vrednost projekta na prvoj deonici autoputa Niš-Priština-Drač, koja će se finansirati sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Mihajlovićeva je podsetila da se projektna dokumentacija finansira iz evropskom Fonda za Zapadni Balkan.

Ne postoji put koji nije važan za Srbiju. Ovaj put znači povezivanje sa regionom. Srbija nema more i zato su joj potrebne luke – navela je Mihajlović.

Ministarka je rekla da će izlazak na albansku luku značiti siguran rast za srpsku privredu.

Počinjemo tri važna projekta sledeće godine, autoput mira, za koji su obezbeđena i sredstva u budžetu za narednu godinu. Zatim, modernizacija i elektrifiacija pružne obilaznice oko Niša i pruge Niš – Dimitrovgrad, čija je vrednost 250 miliona evra. Krajem januara potpusujemo ugovor sa EIB – navela je Mihajlović.

Dodala je da je ove godine već rađena eksproprijacija zemljišta.

Treći važan projekat u 2018. je potpisivanje komercijalnog ugovora za prugu od Novog Sada do Subotice, u okviru izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta.

Mihajlović je rekla da je važno i donošenje Zakona o katastru i reorganizacija katastra, kako bi na “Duing biznis” listi Svetske banke se Srbija u toj oblasti pomerila sa 62. mesta u prvih 20 zemalja u narednih godinu dana.

To su četiri strateška pravca kuda ide Ministarstvo građevinarstva u 2018 – navela je Mihajlović.

 

izvor: blic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 − 8 =