Kruna svake prave kulinarske gozbe obavezno je nekakav desert. Bez njega nekako ručak ne bi bio kompletan.
No, zašto ljudi jedu slatko na kraju obroka? Jedan razlog mogao bi biti naš nagon da unesemo što je više kalorija moguće.
Prema naučnicima, apetit slabi kako jedemo više iste vrste hrane. Slatko je način da prevarimo mozak da želi još hrane.
“Kako jedemo slanu hranu, apetit nam pada i postajemo siti. Zadovoljstvo slanom i toplom hranom opada, pa u želji da unesu još kalorija, ljudi biraju hladnu i slatku hranu. Kada jedemo novu vrstu hrane, apetit nam ponovno raste”, piše Stiven Viterli u svojoj knjizi “Why Humans Like Junk Food”.
Drugi razlog mogao bi biti taj što naš želudac neke dekadentne deserte može podneti tek nakon što se najeo druge hrane.
“Kada smo jako gladni, hrana s viskom koncentracijom šećera i masti teška je za želudac. Krofne na prazan želudac kod mnogih mogu izazvati smetnje u želucu, ali kada su siti ne”, piše on.
Izvor:Alo