Jestiva ULJA puna zdravlja

Esencijalne masne kiseline, koje sačinjavaju polinezasićene omega 6 i omega 3 masti, neophodne su za rast i reprodukciju, regeneraciju kože, imunitet, metabolizam holesterola, razvoj mozga.

 

pixabay
pixabay

 

ESENCIJALNE masne kiseline, koje sačinjavaju polinezasićene omega 6 i omega 3 masti, neophodne su za rast i reprodukciju, regeneraciju kože, imunitet, metabolizam holesterola, razvoj mozga i vaskularne funkcije. Važni su medijatori alergija i zapaljenja. Do zapaljenskih procesa može da dođe ukoliko je njihova ravnoteža u organizmu poremećena. Takvo stanje, kao i stanje reumatoidnog artritisa, astme, ekcema, psorijaze, lupusa, ulceroznog kolitisa, može da se ublaži unošenjem određenih namirnica bogatih esencijalnim masnim kiselinama.

 U tom smislu trebalo bi svakodnevno da uzimate kašiku do dve lanenog, susamovog, suncokretovog ili bundevinog ulja. Ulje možete posuti po salati ili drugom jelu, ali ga nikako ne smete zagrejavati. Držite ga u frižideru, najduže šest nedelja. Osim toga, tri puta nedeljno konzumirajte plavu ribu, skušu ili sardine.
Izvor:Novosti

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fifteen − 14 =