Osim vitamina C, sok od pomoranže sadrži i mnoge druge sastojke koji štite mozak, otkrili su naučnici Univerziteta u Bostonu, istražujući kako konzumiranje voća i povrća utiče na pojavu i razvoj nekih neuroloških oboljenja.
Studijom, koja je trajala 20 godina, obuhvaćeno je 28.000 muškaraca, a rezultati pokazuju da su pripadnici jačeg pola – koji su svaki dan pili malu čašu soka od pomorandže – imali 47 odsto manji rizik za razvoj problema sa pamćenjem, praćenjem instrukcija ili snalaženjem u poznatim područjima, koji mogu da budu rani pokazatelji pada aktivnosti mozga i demencije.
Ishrana bogata antioksidansima kod njih je sprečila drastičnu degeneraciju mozga,do koje dolazi starenjem ćelija. U isto vreme, sprečava se nagomilavanje štetnih molekula ali i čuva potreban dotok krvi do mozga, naglašavaju naučnici.
Nutricionisti naglašavaju da je najbolje konzumirati sveže voće, zatim, ukoliko je to neophodno, sveže samleveni plodovi uz dodatak vode, a ukoliko želite da uživate u soku obavezno ga malo razblažite vodom.