Vučić na TV B92: Tako postajemo velesila

Gost specijalnog izdanja emisije Fokus na Televiziji B92 bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odmah na početku, kada je u pitanju “non pejper” koji prekraja granice na Balkanu, predsednik Vučić navodi da nije video dokument. Sa druge strane, Edi Rama navodi je video dokument a predsednik Hrvatske Zoran Milanović smatra da povezanost Vučića sa non pejperom prevazilazi maštu.

“Nisam video mapu, nisam video plan”, kaže Vučić i navodi da nije neko ko će lažno nekoga da optuži, a da nešto nije video, misleći na Janeza Janšu koji se u medijima povezuje sa “non pejperom”.

“Lagao bih kad bih bilo šta drugo rekao”, dodaje.

“Ali, ja to nisam video i ne mogu ništa da kažem, ni da zamerim ni da pohvalim. Ne znam gde su to videli neki drugi, kako su videli, ali znam da još od komunističkog vremena, čim bi neko rekao bilo šta o srpstvu, što ne bi bilo nacionalnistički ili šovinistički, bio bi prokazan i o njemu bi se govorilo sve najgore”, rekao je Vučić.

Govoreći o vojsci navodi da se niko iz “takozvane beogradske čaršije” nije žalio kada smo imali duplo slabiju vojsku od Hrvatske. Kako navodi, “kada se sa tim suočite znate da će svaki pokušaj da pomognete svom narodu biti napadan sa svih strana”.

Upitao je šta Srbi mogu da budu u Crnoj Gori, i dodao da i sada “kad izgovore jednu rečenicu ne mogu da budu ništa”, misleći na crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

Navodi da postoji veliki pritisak da Srbija bude slabija, a da su svi drugi ujedinjeni protiv Srbije. Tada, ističe, nastaje problem.

“Šta je naš odgovor na to? Da li je problem što je Srbija pomogla Maticu srpsku u Crnoj Gori, što pomaže srpska udruženja književnika? Jedina Srbija koja odgovara mnogima je bedna Srbija, opustošena Srbija”, naglašava predsednik Srbije i navodi da on nije neko ko se nije menjao i zato je, dodaje, obazriv oko svake reči.

“Znam da je Srbiji najpotrebniji mir i napredak. Srbija ide brže od svih ostalih”, pojašnjava on.

Britanski diplomata rekao Timoti Les je da su Balkanu potrebne nacionalne države govoreći o “non pejperu”, Vučić navodi da ne može da se usaglasi sa ujedinjenjem tzv. Kosova i Albanije, al dodaje da se nameće drugo pitanje:

“Znate li ko je skočio najviše? Nisu nacionalisti, nego oni iz građanskog društva, ali ne zbog ujedinjenja Kosova i Albanije. Zabolelo ih je što je neko pomenuo Republiku Srpsku”.

“Kad komadate Srbiju sa Zapada, onda je to u redu, onda to nije ‘granice nepromenjive’, a kada neko pominje nešto drugo onda ne može da ne biste dobili vi Srbi po nosu ponovo. Vi mislite da smo mi kreteni koje možete da lupate motkom u glavu”, pita se Vučić.

“Ali kada kažete da ćete tužiti Srbiju za genocide, onda se osmehnete i pitate čemu sve to”.

Kaže da se brine da se konflikt ne odmrzne, ali da se mi takvim stvarima nećemo da igrati jer je za nas mir prioritet.

Na pitanje da li će Srbija jačati vojsku, predsednik ogovara:

“Razlika između Vojske Srbije 1999. godine, a bila je snažnija nego 2005. naša vojska je najmanje 20 do 25 puta snažnija”.

Srbija radi na približavanju stavova Beograda i Prištine, ali ako neko kaže da može da čeka na ishod dijaloga, što bi se nama žurilo, upitao je komentarišući izjavu predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani, da Priština može da čeka na rešenje kosovskog pitanja.

Vučić je potvrdio da će uskoro dva puta putovati u Brisel.

Navodi da je naša obaveza da imamo dijalog sa Prištinom pod okriljem EU, a naši stavovi Beograd i Prištine su dijametralni.

“Tu Brisel ne može da pomogne, ali naša je obaveza da radimo na približavanju”, navodi predsednik objašnjavajući da nikoga ne može da natera na kompromis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen − nine =