Gigant u Srbiji: Nikad nisu napustili zemlju u koju su došli, pokreću svaki treći avion na nebu

Pre dva meseca u Novoj Pazovi postavljen je kamen temeljac za postrojenje za popravke avio-motora kompanije MTU.

Već tada ova invensticija ocenjena je kao velika i veoma značajna promena.

Prvi delovi za avione iz ove fabrike izaći će, kažu, već u decembru sledeće godine.

Sa tradicijom dugom skoro 90 godina MTU Aero endžins važi za vodećeg nemačkog, ali i svetskog proizvođača avio-motora.

“Svaki treći avion na nebu pokreće MTU tehnologija, prisutni smo gotovo na svim kontinentima, našu porodicu čini oko 11.000 zaposlenih i poslednja investicija koja se dešava je upravo ova u Srbiju”, kazala je za Televiziju Prva Žaklina Teofilović, direktorka ljudskih resursa.

Petog jula ove godine održana je ceremonija povodom početka radova na izgradnji fabrike – danas radnici polako skicu sprovode u delo na zemljištu površine od oko 26 hektara.

Šta je opredelilo svetsku kompaniju da izabere baš Srbiju?

Počinje gradnja postrojenja avio-giganta: Došli da rade bar 50 godina, iskoreniće nezaposlenost

“Srbija je od početka za nas bila savršen izbor jer smo ove našli kadar koji nam odgovara, ali od samog početka podrška svih vladinih insitutcija i svih ljudi koji su učestvovali u našem projektu i zaista je bila na visokom nivou”, dodala je sagovornica te televizije.

Ovaj investicioni projekat vredan je 100 miliona evra i doneće, u prvoj fazi realizacije, oko 500 novih radnih mesta.

“Već sada svi zainteresovani da se pridruže našem tim mogu da prate naše oglase na MTU stranici, takođe na društvenim mrežama i mogu da se prijave za pozicije koje su im interesantne”, navodi ona.

Projekat MTU-a u Srbiji predviđa i intezivnu saradnju sa obrazovnim institucijama i učešče u dualnom sistemu obrazovanja. Doneta je odluka da Tehničkoj školi u Staroj Pazovi kompanija donira 500.000 evra vrednosti nove opreme za praktično učenje.

“Mi smo potpisali i Memorandum o saradnji u visokom obrazovanju, takođe sa vazduhoplovnom akademijom i sa Smartsom, uskoro će prvi studenti imati priliku da steknu praktično iskustvo u kompaniji MTU i mi se jako radujemo tome”, kazala je Teofilovićeva.

Za ovu kompaniju važi da nikada do sada nije napustila zemlju u kojoj je ulagala i da je orijentisana ka dugoročnom poslovanju. Pravi benefiti po privredu Srbije biće vidljivi u dolazećim godinama.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × 4 =