Mirođija- u sve se meša

Mirođija je jedna od najzastupljenijih začinskih biljki u kulinarsvu. Bez nje je gotovo nemoguće zamisliti
brojna jela, jer se odlično slaže sa mnogim namirnicama. Svi je koristimo kao začin, a da li znate
koliko je mirođija lekovita?

Moćna mirođija – mnogo više od začina
Kada je kulinarstvo u pitanju mirođija je neizostavan začin koji svojom jedinstvenom, prijatnom aromom
upotpunjuje i čini savršenim mnoga jela. Ona se slaže sa brojnim namirnicama bilo da se koristi sveža
ili sušena. Mirođija se kombinuje sa različitim vrstama mesa i ribe, odlično ide uz svinjsko i pileće
meso, kao i uz sve vrste morskih i slatkovodnih riba. Dinstanom ili grilovanom povrću pre serviranja
dodajte malo sveže mirođije, bićete oduševljeni ukusom. Ona je idealna biljka za pripremu umaka od
mlečnih proizvoda kao što su jogurt i pavlaka. Radi boljeg ukusa često se dodaje u supe i čorbe. Biti u
svakoj čorbi mirođija  nije kompliment za čoveka, ali svaka čorba zaista uživa u začinu mirođije, posebno
pileća ili teleća bela čorba. Ćušpajz od tikvica je nemoguće zamisliti bez mirođije, sarmice od zelja su posebno
ukusne ako ih kuvate u mirođiji, a ako u vodu u kojoj barite krompir dodate mirođiju dobićete besprekoran ukus. Sveža
mirođija poboljšava ukus salati od paradajza i krastavaca, ali se koristi i kao dodatak namazima i
sosevima. Cele ili samlevene semenke mirođije često se dodaju u hleb, supe, jela od povrća, kao i u
prelive za salatu. Mirođija je sjajan dodatak koji jelu da poseban ukus, a pri tom gotovo ne utiče na njegovu
kalorijsku vrednost. 

Mirođija je nezaobilazna i kada je pitanju priprema zimnice, pošto sadrži fitoncide koji ne samo da
povrću daju divnu aromu i poboljšavaju ukus, oni zimnicu štite od kvarenja i plesni. Verovatno vam
kiseli krastavčići prvo padnu na pamet kada se pomene mirođija, ali ona se dodaje i u turšiju, karfiol,
šargarepu i druge zimske salate.
Ukoliko umesto sveže mirođije koristite sušenu, u tom slučaju jelu dodajte jednu kafenu kašiku sušene
mirođije umesto jedne supene kašike sveže.
Nema ko nije nekada koristio mirođiju, ali da li znate koliko je ona lekovita? Zdravstvene prednosti
mirođije potiču od njenih organskih jedinjenja, vitamina i minerala. Mirođija ima značajnu količinu
vitamina A i C, kao i tragove folata, gvožđa i mangana. Bogata je dijetetskim vlaknima i antioksidantima
koji regulišu nivo holesterola u krvi. Mirođija ima i antibakterijska svojstva, te se gaji u mnogim
zemljama zbog svojih lekovitih osobina, naročito zbog sposobnosti da smiruje bol u stomaku. Ukoliko
imate probleme sa varenjem, nadimanjem, gorušicom,  opstipacijom  ili mučninama, mirođija će
pomoći. Pokazala se kao odličan prirodni osveživač daha jer njena etarska ulja sadrže germicidna i
antibakterijska sredstva, što pomaže da se efikasno dezinfikuje usna duplja i doprinosi oralnom
zdravlju. Retko ko zna da ona poseduje i antoksidansna i diuretična svojstva. Deluje na poboljšanje
varenja i uspostavlja crevnu peristaltiku, pa se daje kao dodatak mešavinama protiv zatvora, hemoroida i
čajevima za mršavljenje. Zahvaljujući samo visokom sadržaju kalcijuma, mirođija u svežem obliku trebalo
bi da bude što češće na trpezi, jer doprinosi jačanju kostiju i sprečava napredovanje osteroporoze.
Mirođija je začinska biljka koju domaćice uvek imaju u kuhinji. Još od antičkog vremena poznata su njena
korisna svojstva, njena lekovitost zabeležena je još na papirusu. U Rimu u 1 v.n.e smatrali su je simbolom
sreće, dok je kod Grka označavala bogatsvo. Na beogradskim pijacama, uz druge hranljive i zdrave
namirnice, tokom cele godine možete nabaviti svežu, mirisnu mirođiju iz bašti domaćih proizvođača.
 U njenim zelenim listićima nalazi se mnoštvo korisnih materija koje štite organizam, zbog čega bi što
češće trebalo da je koristite.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven − five =