KUVAN ILI PEČEN, SVI VOLE ŠEĆERAC!

Na beogradskim pijacama među obiljem sezonskog voća i povrća zlate se klipovi kukuruza
šećerca koji ima brojne obožavatelje. Leto i rana jesen je pravo vreme za uživanje u mladom
kukuruzu koji ne samo da je ukusan već i veoma zdrav i pomaže detoksikaciju organizma. Ako
postoji slana poslastica za koju možemo reći da je vole sve generacije, onda je to svakako
kukuruz šećerac. Kuvan ili pečen ,on je jednostavno obožavan i rado viđen na trpezi. Iako su
tokom godine dostupna zamrznuta zrna šećerca, on je ipak najukusni i najslađi u periodu kada
na pijaci možete nabaviti njegove sveže, mlade klipove.
Kukuruz šećerac  je jedna od najomiljenijih i veoma zdravih slanih letnjih poslastica. Može
biti odlična užina ili poslužiti za laganu večeru, često se dodaje u razna jela. Bez obzira da li
ga kuvate ili pečete na roštilju on je zdrav, nutritivno veoma bogat i višestruko koristan za
organizam. Obiluje dijetalnim vlaknima koja utiču na zdravlje creva i probavu, snižavaju
holesterol, ali i čuvaju krvne sudove jer su bogata folnom kiselinom. Dobar je diuretik,
posebno čaj od kukuiruzne svile koji je od pomoći i kod urinarnih infekcija. Šećerac sadrži
vitamine grupe B, vitamin C, dok su od minerala zastupljeni magnezijum, gvožđe i kalijum. Bogat
je ugljenim hidratima, ima priličnu količinu proteina i dosta antioksidanasa. Njegova žuta
boja potiče od karotenoida beta-kriptoksantina snažnog antioksidansa koji čuva ćelije od
slobodnih radikala. Tokom termičke obrade šećerca oslobađaju se molekuli koji štite
organizam od slobodnih radikala, što povećava njegovu antioksidativnu moć. Možda niste
znali da šećerac utiče na bolju memoriju i doprinosi zdravlju očiju. Iako u kukuruzu šećercu
možemo uživati tokom cele godine, onaj koji konzumiramo početkom jeseni sadrži najviše
hranljivih materija. Dobro je znati da za razliku od većine povrća koje gubi deo hranljivih
materija termičkom obradom, šećerac kuvanjem dobija veću nutritivnu vrednost.
Šećerac je odličan izvor zdravlja i energije, ali njegovi ljubitelji ga najviše konzumiraju zbog
jedinstvenog ukusa. Bilo da više volite kuvan ili pečen mlad kukuruz on sladi svakako! Kuvani
klipovi kukuruza su preukusni sami za sebe, ali možete probati i da ih uvaljate u mleveni
kikiriki ili da ih premažete sa malo krem sira i pospete svežim vlašcem. Njegova kuvana zrna
možete dodati u salate, supe i razna jela jer se odlično slaže sa povrćem i mesom, a čest je i
rado viđen „gost“ kao prilog ili desert.
Šećerac salata
Priprema je brza i jednostavna, ukus neodoljiv! Skuvati 400 gr šećerca, blago propržiti 50 gr
susama, tek da požuti. Kada se ohlade sjediniti ih. Zatim dodati 200 gr pavlake, kašičicu senfa,
svež peršun, so, šareni biber i sve dobro promešati i ohladiti pre posluživanja. Ova salata
lako može postati obrok salata ako u nju dodate kuvano ili pečeno na kockice iseckano pileće
ili ćureće belo meso.
Potaž od šećerca

Iseckati glavicu luka, 2 čena belog luka, 50 gr celera, 50 gr šargarepe i kratko prodinstati na
malo maslinovog ulja. Potom dodati malo ruzmarina, mirođije i 500 gr šećerca, sve preliti
vodom i kuvati oko 20 min. Kada se prohladi izblendati, začiniti belim biberom i posoliti
po ukusu.
Tunjevina sa šećercem
Ova kombinacija je izvrstan izvor proteina, može poslužiti kao ekonomičan i brz ručak ili
večera. Oprati i iseckati pola glavice zelene salate, manju glavicu crvenog luka, čen belog
luka, malo svežeg peršuna, par maslina. 300 gr predhodno skuvanog šećerca pomešati sa
tunjevinom iz konzerve. Sve sastastojke sjediniti, dodati malo senfa, sok od 1/3 limuna, biber,
so, origano (po ukusu). Salatu dobro ohladiti. Po želji, u salatu možete dodati kuvanu testeninu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nine − 7 =