Mnogi ga obožavaju.
Kažu da u svakoj hipsterskoj kuhinji možete naći avokado. I smatra se zdravom hranom. Možete ga koristiti kao salatu, napraviti supu od njega, staviti ga na picu…
Utvrđeno je da sadrži vlakna, korisne omega 3 kiseline, vitamine B5 i K, kao i da pomaže povećanju “dobrog” holesterola u ljudskim telima.
Taj “dobri” holesterol, dugo se verovalo, smanjuje rizik od srčanog udara. No, sada se pojavljuju saznanja sa univerziteta u Kembridžu da neki ljudi imaju genetske mutacije, i da bi kod njih visok nivo ovog holesterola mogao da utiče na srčanje smetnje.
Naime, jedan od 1.700 ljudi ima retku mutaciju na genu SCARB1 koja ga stavlja u rizičnu grupu srčanih bolesnika, pa se zbog nivoa HDL-C holesterola (onog dobrog ili korisnog holesterola o kom smo pričali), kod ovih ljudi relativni rizik od srčanog udara povećava na 80 odsto.
Dakle, ovim je potpuno izmeštena teza da ovaj tip holesterola smanjuje srčane rizike, pa bi valjalo biti oprezan sa ishranom koja sadrži namirnice poput avokada.