Britanci testiraju prvu mušku kontraceptivnu pilulu

U decembru 2023. godine grupa Britanaca postala je prva u svetu koja je isprobala mušku kontraceptivnu pilulu razvijanu u SAD u poslednje dve decenije – i za razliku od ženske verzije, ona ne sadrži hormone i neželjene efekte.

To je najnovija pozitivna vest u pokretu ka uravnoteženijoj odgovornosti za kontrolu rađanja dece, koja je istorijski u velikoj meri počivala na ženama.

Grupa od 16 dobrovoljaca na klinici u Notingemu učestvovala je u ispitivanju leka, nazvanog ICT-529, da vidi može li lek da zaustavi proizvodnju sperme.

Pilula deluje tako što isključuje protein u telu koji se zove receptor retinoične kiseline alfa (RAR-alfa) sprečavajući ga da se veže za oblik vitamina A. Ovo bi, naučnici se nadaju, trebalo da zaustavi proizvodnju sperme u testisima – i moglo bi se lako prekinuti ako muškarci odluče da su spremni da imaju decu, piše Dejli mejl (dailymail.co.uk).

Istraživanja pokazuju da bi oko trećine seksualno aktivnih muškaraca u Britaniji moglo razmisliti o uzimanja muške verzije pilule. Trenutno su njihove opcije ograničene na apstinenciju, kondome ili vazektomiju. Druge muške pilule koje se testiraju koriste hormonske agense koji suzbijaju testosteron kako bi sprečili proizvodnju sperme.

Međutim, testosteron ne zaustavlja u potpunosti proizvodnju sperme i takođe je povezan sa ozbiljnim neželjenim efektima kao što su povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i povećanje telesne težine, pojava akni i promena raspoloženja.

Inicijativa za mušku kontracepciju, koja je uložila sredstva u razvoj nove pilule, podržava napore za razvoj novih metoda kontrole rađanja. Izvršna direktorka Heder Vahdat rekla je:

“Prva studija o muškim kontraceptivnim pilulama bez hormona je dugo očekivana prekretnica i značajan uspeh u potrazi za reproduktivnom autonomijom”.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × 3 =