Svi smo bili u situaciji da nam je sletela muva na hranu. Odmahnuli smo rukom, oterali dosadnu mušicu i nastavili sa jelom. Ali, koliko je to zaista nezdravo?
Šta će se dogoditi hrani nakon što muva sleti na nju, zavisi od niza faktora. Prvo, moramo da se zapitamo gde je insekt bio pre nego je došao na našu hranu. Možda je obišao neka mesta kao što su farme, životinjski izmet, đubrivo, smetlište i slično. Drugo, muva je mogla da prese bakterije nožicama, krilima ili ustima, piše “Tonic.vice.com”.
Samo kretanje muve određuje šta će se tačno dogoditi kad sleti na hranu. Upitno je i o kojoj se vrsti bakterije radi, koja je količina bakterija i da li je bakterija u organizmu muve ili na njenom spoljnom delu.
Najgore što se može dogoditi je da muva zaista sadrži štetne bakterije i da se one razviju na hrani. To je moguće ako je muva bila na životinjskom izmetu pa onda sletela na hranu i tamo provela izvestan deo vremena. U takvim slučajevima možete oboleti od salmonele ili zaraziti se bakterijom ešerihija koli, kaže doktor Vilijam Kern sa Univerziteta u Kaliforniji.
Ako ste oterali muvu brzo, najverojatnije se neće ništa dogoditi, kaže molekularni biolog Dejna Nejdah.
“Svaki put kada dotaknete kvaku, novac ili kreditnu karticu, a onda grickate nokte ili protrlate oko, možete se zaraziti bakterijama, ali naš imuni sistem se pobrine za to”, kaže Dejna i dodaje da muve predstavljaju jako malu pretnju u zemljama koje imaju dobar sanitarni materijal.