Oni iskusniji su oduvek za pojačane emocije krivicu bacali na džin, a nova studija je zapravo potvrdila ovaj urbani mit.
Rezultati studije pokazali su kako različita pića utiču na emocije, pa se tako ispostavilo da je džin definitivno najgori, tačnije da najviše podstiče suze i tugu, za razliku od vina ili piva.
Istraživanje je obuhvatilo oko 30.000 ljudi starosti između 18 i 34 godine, a čak jedna četvrtina ispitanika koji su pili džin rekla je da im je on podstakao emocije, ali i agresiju, za razliku od 17 odsto onih koji su pili crno vino i 9 odsto onih koji su pili belo vino ili pivo.
S druge strane, džin definitivno najviše opušta, pa samim tim i budi emocije.
“Vekovima se ispijanje ruma, džina i votke povezivalo sa nasiljem, a zapravo je tačno da ova pića ponajviše bude emocije. Brže se piju, a imaju veću koncentraciju alkohola u njima. Kada alkohol ’udari’ u krv u isto vreme smanjuje mogućnost mozga da ublaži impulsivna osećanja i razmišlja o posledicama“, kaže profesor Mark Belis.
Džin je vekovima bio na lošem glasu, a u 17. veku nazivao se čak “majčina propast“, a govorilo se i da čini žene sterilnim, pa je navodno džin krivac za smanjenje populacije u Londonu.