Ako imate visok krvni pritisak, treba da jedete ovo povrće.
Visok krvni pritisak može da uzrokuje opasna oboljenja, pa čak i da dovede do smrtonosnog srčanog udara.
Evo koju hranu treba da jedete ako patite od hipertenzije.
Ako imate visok krvni pritisak, treba da izbegavate hranu koja sadrži puno soli, a stručnjaci ističu da oboleli od hipertenzije ne smeju da jedu više od šest grama soli dnevno. So je često “skrivena” u prerađenim namirnicama, kao što su hleb, grickalice, žitarice, a stručnjaci apeluju da osobe sa povišenim pritiskom posebno izbegavaju kupovnu zamrznutu picu.
Kako biste regulisali krvni pritisak na prirodan način potrebno je da jedete povrće koje sadrži dosta kalijuma, magnezijuma, vlakna, a izbegavate hranu koja sadrži puno natrijuma. Na primer, kalijum pomaže da izbacite višak natrijuma preko mokraće i tako smanjuje rizik od visokog pritiska. Pet vrsta povrća koje uspešno obara pritisak i koje lekari savetuju da jedete što češće su: zelena salata, kelj, raštan, spanać i blitva.