HRANLJIVE I UKUSNE ZIMSKE SALATE

Prednost svežih zimskih salata je u tome što menjaju zimnicu, daruju neke druge osvežavajuće arome i
obilje vitamina. Zato tokom zime nemojte odustajati od moćnih kombinacija sirovog povrća u koje
možete dodati sveže i sušeno voće, sir, jogurt i koštunjave plodove.

Baza svežih zimskih salata je najčešće ren, cvekla, rotkva, kupus, praziluk, beli luk. Uz dodatak
koštunjavog voća i mlečnih proizvoda ove salate postaju ne samo ukusan i osvežavajući prilog jelima
već mogu poslužiti kao zdrav međuobrok koji možete poneti na posao. Koristite što više sirovog
povrća koje možete nabaviti na pijaci, uživajte u aromama zimskih plodova, kombinujte ih i hranite se
ukusno, raznovrsno i zdravo. Sveže zimske salate pored toga što su lepa i zdrava promena brzo se
pripremaju i veoma su ekonomične.
Aromatična salata od rotkve i sira
Za ovu ukusnu, pomalo resku i osvežavajuću salatu koja obiluje vitaminima potrebne su dve crne rotkve
srednje veličine, kašika sremskog sira, dve kašike grčkog jogurta, po jedna kašika ulja i jabukovog
sirćeta, so. Ogulite i operite rotkve, izrendajte na najkrupnije rende, poslite po ukusu i ostavite da malo
odstoji da ren odmekne. Dodajte sir, jogurt (ili još 2 kašike sira umesto jogurta). Pospite uljem,
jabukovim sirćetom i sve izmešajte. Ova salata je izvrstan prilog uz jela od krompira.
Salata od cvekle i jogurta
Cvekla se odlično kombinuje sa mlečnim proizvodima, a jedna od kombinacija je upravo ova salata koja
pored divnog ukusa pozitivno deluje na kožu lica jer uitiče na njenu elastičnost. Možete je servirati uz
obrok, a može poslužiti i kao savršena užina. Sve što vam je potrebno je jedna srednja sveža cvekla, 100
gr suvih šljiva, šaka oraha, kašičica meda i čaša jogurta. Očistite i izrendajte cveklu, orahe i šljive
sitno iseckajte, dodajte jogurt, med i sve izmešajte.

Salata od rena i kupusa
Da li ste znali da se svež kupus i ren se odlično slažu? Ako želite da pripremite sočnu, hrskavu salatu
koja obiluje vitaminima biće vam potrebna jedna manja glavica svežeg kupusa, 200 gr praziluka, supena
kašika svežeg rendanog rena, čen belog luka, 2 kašike pavlake, po ukusu malo soli i šećera, sok od pola
limuna. Izrendajte kupus, poslite i ostavite da pusti vodu. Potom ga ocedite i u njega dodajte ren, seckani
praziluk, beli luk i ostale sastojke. Sve dobro izmešajte.
Salata od cvekle i šargarepe
Mnogima je ovo omiljena zimska salata. Pored toga što je izuzetno hranljiva veoma je ukusna i
dekorativna. Odlična je zamena za zimnicu, posebno je je dobro da se konzumira uz masnu hranu jer
pomaže lakše varenje i čisti krvne sudove. Za pripremu je potrebno malo vremena, a od namirnica jedna
sirova cvekla, jedna šargarepa, 2 čena belog luka, 80 gr iseckanih oraha, maslinovo ulje, jabukovo sirće,
so i biber. Operite i ogulite cveklu, šargarepu i luk. Cveklu i šargarepu izrendajte, dodajte iseckan
beli luk, orahe, začinite po ukusu, prelite maslinovim uljem i jabukovim sirćetom i sve dobro
promešajte.

Salata od jabuke, rena i cvekle
Operite veću cveklu, jedan mali koren rena i jednu kiselu jabuku, potom ih oljuštite i izrendajte. Sve
pomešajte, potom dodajte maslinovo ulje, so i sok od limuna po vašem ukusu. Ako želite možete dodati
malo seckanih oraha.
Savet: sveži ren brzo tamni i gubi ljutinu kad se izrenda, zato ga rendajte neposredno pre upotrebe.
Ukoliko koristite gotov ren iz teglice on je već u sirćetu, u tom slučaju smanjite količinu limunovogsoka ili sirćeta koje dodajete u salatu. Kada koristite ren dobro je da znate da 4 kašičice rena iz
teglice menja 1 kašičicu sveže izrendanog korena rena. 
Raznovrstan način ishrane, kombinacije sezonskog povrća i voća doprinose boljem zdravlju, daju više
energije i utiču na mentalnu i fizičku snagu. Zato birajte da se na vašoj trpezi u svako doba godine nađe
sirovo voće i povrće, često posećujte beogradske pijace na kojima uvek možete nabaviti sveže lokalno
gajene namirnice.
Sve što mi treba je #napijaci

JKP GRADSKE PIJACE / GLAS NACIJE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 − 14 =