Sečuanski biber je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanihi slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše veze s klasičnim biberom.
Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zantoksilum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje sa pečurkama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama.
U narodnoj kineskoj medicini ovaj začin se vekovima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može da bira poreklo i svežinu namirnica.
Uz to ljuti začini su poznati i kao “čistači creva”, koja čiste od neželjenih gostiju. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.
Kako ga koristiti?
Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tiganju, pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak ukus i teksturu nalik na pesak koja može da upropasti ukus hrane.
Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdanim anisom i đumbirom u pripremi azijskih specijaliteta. U kombinaciji s čilijem u prahu dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.
Neki tvrde da sečunaski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primetiti peckanje, otupelost i lagano “zujanje”. Pripazite u doziranju jer ovaj biber ima alkalnu pH-vrednost, pa veće konzumacije mogu da izazovu trnjenje usana.