KAKO DA SE HRANIMO U ZIMSKOM PERIODU, A DA SE NE UGOJIMO?

Zimi svi nabacimo koji kilogram. Manje je sunčevih zraka, pa organizam proizvodi manje vitamina D, pa nam se raspoloženje menja i lakše posežemo za hranom. Još se i manje krećemo, plus se slojevito oblačimo, skoro da se ništa i ne vidi, pa nam se može da se opustimo malo.

Nutricionisti savetuju da bi u zimskom period trebali više da se krećemo I bavimo sportom, kao i da ishranu prilagodimo manjoj potrošnji kalorija i da obavezno u toku dana imamo tri glavna jela i dve užine.

Za doručak treba da jedemo ovsene pahuljice. Hranljive su, sadrže mnogo biljnih vlakana, koja pomažu varenje i daju osećaj sitosti, plus snižavaju holesterol. Druga varijanta je dve trećine šolje kornfleksa  sa 200 ml jogurta. Uz to mozemo dodati i sezonsko voće koje ćemo iseckati sjediniti sa pahuljicama ili kornfleksom.

Primer ishrane u toku dana:

DORUČAK

* ovsene pahuljice

ili

* kornfleks

Preporučuju se zbog osećaja sitosti i brže probave.

UŽINA

* 1 jabuka ili

* 1 banana ili

* 1pomorandza

Preporučuju se jer daju snagu i umiruju.

 

RUČAK

* zeleno povrće

* mahunarke

Mahunarke i zeleno povrće se preporučuju jer otklanjaju umor i popravljaju raspoloženje.

Da nam raspoloženje ne varira tokom tmurnih dana, za ručak treba da jedemo povrće bogato folnom kiselinom, kakvo je sve zeleno povrće, kao i orahe, semenke, džigericu…

Hrana bogata esencijalnim masnim kiselinama i jodom, na primer morska riba, popravlja raspoloženje. Glavni izvor serotonina, hormona sreće, jeste triptofan, a ima ga najviše u ćuretini, mleku, mladom siru, kikirikiju, mahunarkama…

UŽINA

* pomorandža

* bundeva

Preporučuju se jer razbuđuju i ubrzavaju metabolizam.

VEČERA

* riba (skuša, oslić, šaran..)

* mladi sir

*povrće (bareno ili u vidu salate)

Preporučuju se zbog spuštanja pritiska

U ishranu treba da ubacimo i dovoljnu količinu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, za koje je dokazano da deluju kao stabilizatori raspoloženja. Zato se preporučuje morska riba (skušu, sardine, losos, tunjevinu) kao I  seme bundeve, orah, kao odlične izvore omega-3 masnih kiselina, i hladno ceđena biljna ulja (maslinovo, kukuruzno, suncokretovo, susamovo), lignje, meso, mleko, mladi sir, jaja koje sadrže omega-6 masne kiseline.

Ovakav način ishrane ce vam pomoći da tokom zimskog perioda, koji je obično rezervisan za period kada svako od nas “nabaci” koji kilogram, održite svoju liniju ili čak skinete koji kilogram viska umesto da ga dobijete.

izvor: zena.blic.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 − nine =