Ljubav prema kafi nije dovoljna, ipak je potrebno da je pijete na pravi način!
Pored kofeina, kafa sadrži i mnoge druge supstance, među kojima su kiseline i druge komponente. Prema tome, ovaj napitak morate pravilno ispijati kako ne bi štetio vašem zdravlju.
Nemojte piti kafu na prazan stomak
Kafa sadrži hlorogenu kiselinu koja aktivno stimuliše lučenje hlorovodonične kiseline. Ukoliko je vaš želudac prazan, kiselina može oštetiti njegovu membranu.
Zato mnogi ljudi imaju bol u stomaku. Imajte na umu da kafa ne može biti zamena za doručak!
Pijte kafu 30 minuta nakon jela
Zbog činjenice da kafa može aktivirati sekreciju želudačnog soka, ako popijete šolju ovog pića 20-30 minuta nakon ručka ili doručka, kiselost u želucu će dostići maksimum. To će ubrzati proces varenja i doprineti gubitku kilograma. Ali imajte na umu da kafa nije neophodna za osobe sa problematičnim stomakom – peptičkim ulkusom ili gastritisom.
Šta uraditi ako kafa izaziva kiselinu u želucu?
Mnogi su zabrinuti zbog takvih simptoma. Nutricionisti preporučuju da pijete kafu sa mlekom, pavlakom i šećerom – tako se smanjuje efekat kafe na lučenja želudačnog soka.