Ako ste čitali o glikemijskom indeksu, pokušavajući da izaberete hranu koja će imati najmanje uticaja na vaš šećer u krvi, hrana poput krompira može da vas zbuni.
Sigurno se pitate zašto krompir koji ima glikemijski indeks 90, toliko povećava nivo glukoze u krvi, u odnosu beli šećer koji ima glikemijski indeks 59.
Evo zbog čega:
Krompir ima više glukoze
U krompiru ima više glukoze nego u šećeru. Ljudi često greše, jer ne razmišljaju o belom krompitu kao nečemu slatkom. Ispada da je skrob u krompiru sastavljen od dugih nizova glukoze. Pošto se skrob iz krompiroa brzo vari, glikemijski indeks krompira je skoro isti kao onaj od samo glukoze. Glikemijski indeks glukoze je 100, a krompira od 80 do 90.
Saharoza (običan kuhinjski šećer) je, sa druge strane, molekul disaharida (dva šećera) sastavljen od jednog molekula glukoze i jednog molekula fruktoze spojenog zajedno.
Fruktoza se različito obrađuje u telu od glukoze i ne utiče na nivo šećera u krvi. Međutim, fruktoza izaziva probleme kada je unosite previše.
Dakle, ispada da je 28 grama ugljenih hidrata od krompira, ima dvostruko više glukoze od 28 grama šećera. Kada razmislite o tome na taj način, shvatićete kako krompir povećava nivo glukoze u krvi.
Glikemijski indeks krompira možda ne znači puno određenoj osobi
Različiti ljudi imaju različite odgovore na različite namirnice. Najvažnije je kako telo reaguje na krompir, a to možete saznati uz pomoć merača glukoze u krvi. Ovo je naročito važno ako ste z rizičnoj grupi za dobijanje dijabetesa i ne obrađuje šećere dobro. Visoki krvni šećeri uzimaju danak vašem telu, što povećava verovatnoću da ćete izazvati više štete na pankreasu i trpeti više od komplikacija od dijabetesa.
Pazite na porcije
Krompir ima mnogo nutritivnih prednosti i njegovo glikemijsko opterećenje zavisi od toga koliko ga jedete, i koju drugu hranu jedete sa krompirom. Najčešće se krompir jede kao deo obroka, a ne sam kao obrok, a to menja činjenicu kako on utiče na glukozu u krvi.
Glikemijski indeks može biti varljiv
Testovi za glikemijski indeks samo pokazuju proseke, a sam broj glikemijskog indeksa je zapravo prosek ovih proseka. U slučaju krompira, različite studije koje su se koristile za izračunavanje indeksa imaju rezultate negde između 56 i 111. Svaka od tih studija se merila na određenom broju ljudi i samo je beležila proseke.
Izvor:Kurir