LUBENICA – VOĆE KOJE HLADI I SLADI

Posebno mesto među omiljenim namirnicama koje nas osvežavaju tokom leta sasvim
zasluženo ima lubenica. Osim što ima visok procenat vode, lubenica je ukusna, sočna i
lagana pa je idealan desert na ljetnim vrućinama.

Lubenica je jedan od omiljenih vesnika leta, voće koje koje hladi i sladi. U toplim
letnjim danima ne postoji bolje osveženje od kriške lubenice. Na Beogradskim
pijacama u ponudi su sve sorte ovog bostana koje se gaje u Srbiji. Osim što sadrži
vitamine i minerale koji su nam potrebni tokom letnjih vrućina, lubenica ima i visok
procenat vode tako da nas njeno konzumiranje štititi i od dehidratacije. Pošto je
niskokalorična i sadrži mnogo vlakana odličan je izbor za sve, čak i one koji tokom
leta žele da izgube kilograme.

Rashlađena lubenica je pravi letnji slatkiš, ali način na koji je servirate učiniće da
uživate svim čulima. Najčešće je sečemo na komadiće i trougliće, ali postoji mnogo
zanimljivih načina kako da poslužite lubenicu i da bude još primamljivija. Za to vam
nisu potrebni nikakve posebne veštine, dovoljna je dobra volja i malo kreativnosti.
Pripremili smo nekoliko predloga kako da lubenica postane zvezda vaše porodične
trpeze i slatkiš koji će očarati decu ili goste.

Loptice od lubenice

Presecite lubenicu na dve polovine, potom sa kašikom za sladoled ili običnom
kašikom izdubite loptice kružnim pokretima i poslužite u zdelici. Kuglice lubenice
izgledaće dekorativno ako ih dodate u voćnu salatu ili porciju sladoleda.
Torta od lubenice – hit leta!
Za tortu od lubenice ne morate imati veliko kulinarsko iskustvo, niti mnogo vremena.
Potrebni su vam lubenica, šlag i omiljeno sezonsko voće koje se nađe u kući. Lubenicu
očistite od kore i nasecite na velike ploške jednake debljine i veličine. Na ploške
stavite šlag, potom voće po vašem izboru, potom sledeću plošku lubenice premazanu
šlagom i posutu voćem i tako dok ne utrošite lubenicu. Budite sigurni da ovoj torti
niko neće odoleti!

Sladoled od lubenice
Od slasne lubenice možete napraviti i prirodni sladoled. Sve što vam je potrebno su
lubenica i blender. Izdvojite meso lubenice, izvadite semenke i ubacite u blender da
se uz par pokreta usitni, ali ne da se pretvori u sok već da ostane i po koji komadić.

Dobijenu smesu ulite u kalupe za sladoled u koje možete dodati i malo bobičastog voća i
ostavite u zamrzivaču par sati. Ovaj zdrav sladoled će sigurno oduševiti najmlađe.

Pizza od lubenice 

Još jedan atraktivan način da servirate lubenicu: nasecite je sa korom na ploške, a
potom svaku plošku na trouglove. Na svaki trougao stavite malo sladoleda i preko toga
omiljeno voće. Tokom leta izbor je veliki, za dekoraciju možete iskoristiti bobičasto
voće, parčiće kajsije ili breskve. Lubenica se lepo slaže i sa mocarelom, rikotom i
feta sirom, ova slatko slana kombinacija posebno će se dopasti odraslima. Poslužite
na velikom tanjiru i zadivite sve osvežavajućom, zdravom voćnom picom.

Šejk od lubenice i sezonskog voća

Ljubitelji šejkova znaju da je lubenica odlična baza i da se odlično kombinuje sa
sezonskim voćem i povrćem. Predlažemo da probate šejk od lubenice i borovnica, ili
da napravite kombinaciju po vašem ukusu. Potrebni sastojci: 2 šolje iseckane
očišćene lubenice, 1 šolja borovnica, 1 manja banana, ½ krastavca i 2 šolje mladog
spanaća. U blender stavite malo vode, prvo izblendajte meko voće, a potom i zeleniš i
vaš moćni šejk je gotov!

Smuti sa lubenicom

Lubenica se često koristi i kao sastojak smutija, koji su sjano i zdravo osveženje na
visokim temperaturama. Iskoristite sezonu lubenica do maksimuma i isprobajte
sledeći recept: izblendirajte 1 bananu, 2 šolje iseckane i očišćene lubenice, grčki
jogurt i 1 kašiku čija semenki. Ako želite da smuti bude hladan koristite rashlađeno
voće ili ubacite par kockica leda.

Frape od lubenice
Za ovaj osvežavajući napitak potrebno vam je samo 4 čaše hladnih komadića lubenice i
par listova sveže nane. U blender ubacite lubenicu i nanu blendirajte na srednjoj
brzini dok ne dobijete ujednačenu masu. Sipajte u čaše, ukrasite sa malo nane i
uživajte!

Možda nije uobičajeno, ali može i ovako: ako ste spremni da lubenicu kombinujete sa
povrćem napravite osvežavajuću salatu koja kombinuje dve mnogima omiljene letnje
namirnice: sočni, jedar domaći paradajz i slasnu lubenicu i jedanu od najlepših
začinskih biljki – mirisni bosiljak. Namirnice ovog kvaliteta možete nabaviti na
obližnjoj pijaci. Iseackajte lubenicu i paradajz, pospite malo izrendanog feta sira i
bosiljka, prelite sa maslinovim uljem i začinite.

Iskoristite sve čari leta, snabdevajte se na Beogradskim pijacama na kojima je izbor
bostana najveći i gde svakodnevno možete izabrati najlepše, tek ubrane lubenice ali
drugo sezonsko voće i povrće koje svakog jutra donose proizvođači iz svih krajeva
Srbije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen − 18 =