Najgora vrsta sira: Mnogi ga jedu, a ne znaju – povećava rizik od moždanog udara i bolesti srca

Pre narednog odlaska u kupovinu možda bi trebalo bolje razmisliti o tome koju vrstu sira kupujete.

Međutim, treba napomenuti da ova činjenica ne znači da ga morate u potpunosti izbegavati.

“Sva hrana, uključujući sir, može se konzumirati u umerenim količinama”, kazao je nutricionista Tobi Amidor.

Ipak, neki sirevi sadrže veliku količinu zasićenih masti, što može negativno da utiče na naše zdravlje. Iz tog razloga mnogi nutricionisti smatraju da je plavi, odnosno “plesnivi” sir najnezdraviji.

Dakle, 135 grama plavog sira sadrži 35 grama zasićenih masti, što ga, kako je već spomenuto, čini jednim od najnezdravijih sireva koje možete izabrati.

“Ishrana bogata zasićenim mastima povezana je s povećanim nivoom LDL holesterola, što povećava rizik od bolesti srca i moždanog udara”, rekao je.

Jedenje velikih porcija plavog sira može dovesti do debljanja. U Smernicama o ishrani za Amerikance 2020. – 2025. (DGA) navedeno je da svakodnevna ishrana ljudi ne bi trebalo da sadrži više od 10 odsto zasićenih masti.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 + twenty =