Sezona mladog luka je na pragu, a ako ste do sad neki deo bacali, dobro se zapitajte da li ćete to činiti i ubuduće.
Ako imate običaj da bacate zelenio deo, popularne pueruške, razmislite da to više ne radite. One podstiču protivupalna dejstva i veoma su korisne za ljudsko zdravlje.
Štiti srce
Pun je antioksidansa koji štiti ćelije u telu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Uz to, mladi luk drži pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od tromba.
Vid
Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovaj vitamin pate od noćnog slepila i drugih poremećaja.
Jača kosti
Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K i oko dva odsto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju.
Lepša koža
Verovali ili ne pomaže u stvaranju kolagena, koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu.