Više koristi nego štete od kafe će imati ljudi koji popiju
tri do četiri šoljice u toku dana, pošto će im ta količina
umanjiti rizik od prerane smrti i kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na rizik kod osoba koje kafu uopšte ne piju.Studija koja je poredila podatke više od 200 ranije sprovedenih istraživanja pokazala je da
umereno konzumiranje kafe snižava i rizik od dijabetesa, bolesti jetre, demencije i pojedinih tipova kancera.
Najviše koristi imaće osobe koje piju tri do četiri šoljice dnevno, zaključili su naučnici, osim ako su u pitanju trudnice ili osobe za koje je već ranije utvrđeno da imaju povišen rizik od preloma.
Nova studija sprovedena je na Sauthempton univerzitetu, a istraživanje koje je proučavalo nalaze 201 ranijeg istraživanja i 17 kliničkih studija vodio je dr Robin Pul, sa ciljem boljeg razumevanja delovanja jednog od najomiljenijih napitaka na zdravlje.
“Kafa je bezbedna u okviru uobičajenih obrazaca konzumacije“, navodi se u studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu, prenosi “Gardijan”.
Ukoliko se kafa umereno konzumira (tri do četiri šoljice u toku dana) povezana je s nižim rizikom od smrti (bez obzira na uzrok) i od bolesti srca. Najuočljivije smanjenje ovog rizika, u odnosu na rizik kod osoba koje ne piju kafu uopšte, primećeno je kod ljudi koji piju tri šoljice dnevno.
Pijenje više od tri šoljice dnevno nije škodilo, ali su pozitivni uticaji na zdravlje bili slabije izraženi.
Kafa je, ispostavilo se, povezana i sa sniženim rizikom od nekoliko tipova raka (raka prostate, materice, kože i jetre), kao i sniženim rizikom od dijabetesa tipa 2, kamena u žuči i gihta, kažu naučnici.
Ipak, trebalo bi imati u vidu da se ovo ne odnosi na kafe sa različitim dodacima koji su bogati prerađenim šećerima i nezdravim mastima.
izvor: mondo.rs
Najviše koristi imaće osobe koje piju tri do četiri šoljice dnevno, zaključili su naučnici, osim ako su u pitanju trudnice ili osobe za koje je već ranije utvrđeno da imaju povišen rizik od preloma.
Nova studija sprovedena je na Sauthempton univerzitetu, a istraživanje koje je proučavalo nalaze 201 ranijeg istraživanja i 17 kliničkih studija vodio je dr Robin Pul, sa ciljem boljeg razumevanja delovanja jednog od najomiljenijih napitaka na zdravlje.
“Kafa je bezbedna u okviru uobičajenih obrazaca konzumacije“, navodi se u studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu, prenosi “Gardijan”.
Ukoliko se kafa umereno konzumira (tri do četiri šoljice u toku dana) povezana je s nižim rizikom od smrti (bez obzira na uzrok) i od bolesti srca. Najuočljivije smanjenje ovog rizika, u odnosu na rizik kod osoba koje ne piju kafu uopšte, primećeno je kod ljudi koji piju tri šoljice dnevno.
Pijenje više od tri šoljice dnevno nije škodilo, ali su pozitivni uticaji na zdravlje bili slabije izraženi.
Kafa je, ispostavilo se, povezana i sa sniženim rizikom od nekoliko tipova raka (raka prostate, materice, kože i jetre), kao i sniženim rizikom od dijabetesa tipa 2, kamena u žuči i gihta, kažu naučnici.
Ipak, trebalo bi imati u vidu da se ovo ne odnosi na kafe sa različitim dodacima koji su bogati prerađenim šećerima i nezdravim mastima.
izvor: mondo.rs