Ova biljka poboljšava koncentraciju, a ima je svaka kuhinja

Ruzmarin je biljka uskih listova koji daju prijatan miris i odličan su začin u brojnim mediteranskim jelima.

 

pixabay
pixabay

 

Njegova lekovitost poznata je od davnina.

Pomaže kod probavnih tegoba

Ruzmarinov čaj koristi se kod probavnih tegoba (nadutosti, usporene probave), reumatskih tegoba, problema sa žuči. Ruzmarin podstiče izlučivanje mokraće i dobro deluje na jetru. Delotvoran je protiv bakterija (Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia) i gljivica (Candida).

Za bolju koncentraciju

Ruzmarinovo ulje služi za proširenje krvnih sudova, bolju cirkulaciju, povisuje krvni prutisak, pa omogućava bolju koncentraciju i pamćenje. Posebno je delotvoran u poboljšanju funkcije jetara i žučne kese, što doprinosi poboljšanju opšteg stanja celog organizma.

Svež ili sušeni ruzmarin?

Kada god je to moguće, birajte sveži ruzmarin umesto sušenog jer je bogatiji ukusom i aromom. Pre samog kuvanja, ruzmarin isperite pod mlazom vode i tapkajući osušite. U većini recepata potrebne su iglice ruzmarina koje možete jednostavnim potezom ruke odstraniti sa grančice. Ali, isto tako i celu grančicu možete dodati supama i mesnim jelima, bilo pri kuvanju ili dekoraciji.

 

 

 

 

Izvor:Alo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 − 5 =