Gotovo da i ne postoji domaćinstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svežeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice itekako bi se trebale naći u vašem meniju…
Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna.
Isto tako, ove kisele grickalice bogat su izvor minerala među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.
Sve spomenute nutritivne vrednosti tako ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše telo.
1. Snažan su antioksidans – štite telo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.
2. Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave.
3. Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtriraju toksine iz organizma.
4. Sprečavaju nastanak čira na želucu – čir je unutarašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.
5. Pomažu kod dijabetesa – istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizuju količinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.
Također, nervoza i anksioznost mogu biti umanjene konzumiranjem krastavaca i drugih fermentiranih namirnica, kao što je npr. ukiseljeni kupus.