Ovo će vam se desiti ako pojedete jedan kiseli krastavac dnevno

Gotovo da i ne postoji domaćinstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svežeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice itekako bi se trebale naći u vašem meniju…

 

pixabay
pixabay

 

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna.

Isto tako, ove kisele grickalice bogat su izvor minerala među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.

Sve spomenute nutritivne vrednosti tako ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše telo.

1. Snažan su antioksidans – štite telo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.

2. Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave.

3. Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtriraju toksine iz organizma.

4. Sprečavaju nastanak čira na želucu – čir je unutarašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

5. Pomažu kod dijabetesa – istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizuju količinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Također, nervoza i anksioznost mogu biti umanjene konzumiranjem krastavaca i drugih fermentiranih namirnica, kao što je npr. ukiseljeni kupus.

 

 

 

Izvor:Alo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eight + twelve =