Jesen nam donosi mnogo zdravih plodova od kojih možemo spremati razne poslastice za zimum, a jedan od najzdravijih je šipurak.
Koristi se za lečenje različitih oboljena, a redovnom upotrebom čaja obezbedićete svom organizmu neophodnu količinu vitamina C i time sprečiti jesenje i zimske prehlade i grip. Ovo je najjeftiniji i najbolji način da svoj organizam ojačate i učinite ga otpornim na prehladu unošenjem askorbinske kiseline. Odličan je i u skidanju povišene temperature.
Najteže je napraviti marmeladu i džem od šipurka jer je on iznutra pun semenki i bodljikavih dlačica. On može da pomogne u snižavanjuu krvnog pritiska, reguliše varenje zbog velike količine vlakana, a pektin vezuje otpadne materije u crevima. Direktno utiče na nivo holesterola, a punikalagini pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Kako biste ojačali svoj imunitet stručnjaci preporučuju konzumiranje 2,5 decilitra sveže ceđenog soka od šipurka svakog dana. On je jak antioksidant, čak jači od crnog vina i zelenog čaja.
Odličan je u prevenciji Alchajmerove bolesti, piše klix.ba, raznih vrsta kancera, srčanih bolesti, artritisa i mnogih oboljenja koja najčešće pogađaju starije osobe. Plodove je najbolje brati nakon prvog mraza jer tada omekšaju i pogodni su za obradu. Birajte uvek krupne i zdrave plodove jer je njih mnogo lakše osušiti nakon berbe.