Sezona povrća je u toku, a mi vam predstavljamo jedno pomalo zaboravljeno povrće.
U pitanju je mahunarka bob koja je izuzetno lekovita i blagodetna za ljudsko zdravlje.
Ova biljka obiluje: proteinima, folatima, vlaknima, gvožđem, cinkom, bakrom, fosforom, kalijumom, magnezijumom, manganom, vitaminom K, vitaminom C, vitaminom B1, vitaminom B6.
Ono što bob čini posebnim među mahunarkama je što sadrži i levodopu – supstancu koja podstiče lučenje hormona dopamina. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja i podstiče probavu. Bob sadrži magnezijum koji je jako važan za zdravlje srca. Budući da u njegovim ukusnim zrnima ima i kalijuma, pomaže i u snižavanju krvnog pritiska, smanjuje rizik od hipertenzije i odličan je saveznik dobre probave.
Bakar koga ima u bobu doprinosi stvaranju belih krvnih zrnca koja se bore protiv raznih patogena i slobodnih radikala. Bob je mahunarka koja obiluje gvožđem, koje jača krv, sprečava anemiju i podiže energiju. Zahvaljujući folatima ili vitaminu B9, bob je namirnica koju bi u svoju ishranu svakako trebale da uvrste trudnice. Folati čuvaju zdravlje bebe i sprečavaju brojne komplikacije u trudnoći. Ovaj vitamin potreban je organizmu i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, za funkcije metabolizma i za bolji rad nervnog sistema. Pomaže u održavanju zdrave telesne težine Učestalom konzumacijom mladog boba zasigurno nećete ugroziti svoju dobru liniju. Ako pojedete 100 gr kuvanog boba, u organizam ćete uneti svega 60 kalorija.
Izvor:Alo