Pilot koji je gasio požar Kamovim: Poleteli smo za 17 minuta, akcija je bila lakša od ove izjave

“Jutros mi je bilo lakše gašenje požara u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu, nego sad pred ovim mikrofonom”… Malo kroz šalu, a malo i uistinu, ovako za Telegraf.rs govori pilot Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Borko Vuković, koji je jutros leteo nebeskim vatrogascem, helikopterom Kamov K32, koji je premijerno danas, prvi put učestvovao u gašenju požara otkako je stigao u hangar ove jedinice na Surčinu.

I, ne samo Kamov. Ovakvu operaciju piloti Helikopterske jedinice MUP-a, takođe su prvi put imali u urbanoj sredini. Izvidili situaciju, doleteli, digli svima poglede u nebesa, odradili šta je trebalo i vratili se u Surčin.

Na teren su izašli za 17 minuta od poziva, imali 37 naleta, i izbacili 71 tonu vode na lokaciju požara.

Na teren u Bloku 70, gde je u Kineskom tržnom centru, par minuta jutros pre 7 časova buknuo požar prvi je izašao helikopter H145, za njim Bel 212, a onda je za njima doleteo i Kamov.

Njime je upravljao pilot Borko Vuković, koji, iako je ovo bila prva akcija Kamova, kaže da nije bilo straha, ali treme da.

–  Za početak moram da kažem da mi je jutros bilo lakše u gašenju požara, nego sada pred ovim mikrofonom. Šalu na stranu jutros smo dobili od naših kolega iz Sektora za vanredne situacije da izađemo, i ako smo u mogućnosti da pomognem u gašenju požara. Krenula su prvo dva helikoptera koji su izvidili mesto samo požara, lokaciju požara i sve prepreke u okolini. Zatim smo se pridružili kolegama iz Sektora za vanredne situacijem i prvi put gasili u urbanoj sredini požar, i ujedno smo imali prvi put i upotrebu Kamova K32 helikoptera u gašenju požara – priča Vuković za Telegraf.rs.

Dolaskom  na mesto požara, kako navodi, videli su da je požar velikog kapaciteta i da su razvile velike temperature.

– Ono što smo mi mogli da uradimo jeste da bacimo dobiljno vode da bi naše kolege sa zemlje mogle da priđu i nakon toga taj požar da dogase – objašnjava naš sagovornik.

“Led” je, što bismo rekli, sa Kamovim danas probijen. Bez obzira na to što je bila prva akcija gašenja požara, Vuković kaže da straha nije bilo.

– Straha ne. Ali, treme da, jer ga prvi put upotrebljavamo i pritom se to dešava iznad samog Novog Beograda. Znate i sami  kakva je okolina, visoke zgrade, sa druge strane dalekovod. Dole su ispod ljudi. To je sredina koja zahteva mnogo više pažnje, prireme i ralizacije operacije gašenja požara –  navodi Vuković za Telegraf.rs.

– Samu situaciju za angažovanje helikoptera procenjuju naše kolege iz Sektota za vanredne situacije MUP. Prvi poziv je stigao u 8.21, a kolege su krenule već u 8.40 da izvide sam rejon i lokaciju samog požara. Nakon njihovog izviđanja i određivanja mesta gde da se izvrši zahvat vode i koji je pravac naleta iznad samog požara, i Kamov je dobio poziv da se priključi.

Dolazak helikoptera da gasi požar svim je podiglo glave u nebesa.

Neustaršivo su ulazi u dim, izlazi iz njega, i opet se vraćali na mesto koje je vatra pretvorila u zgarište.  Olakšavajuća okolnost bila je da je u blizini mesta požara reka.

 Sama lokacija  omogućila nam je da uzimamo vodu direktno u blizini samog objekta, na Savi, kod Ade Međice. zahvaljujući tome mogli smo da formiramo lanac od tri helikoptera i da budemo jako efikasni u svemu tome, i da budemo brzo – napominje Vuković za Telegraf.rs:

Za kraj, pitamo ga da li je Kamov opravdao sva očekivanja.

– Ja slobodno mogu da kažem da jeste. To je helikopter koji može da izbaci 4 tone vode iz tanka ili 5 tona iz vedra. Videli smo danas, da to u nekim momentima, koliko god oni bili retki, mnogo znači – napominje naš sagovornik.

Na sreću, u požaru ogromnih razmera u Kineskom tržnom centru, koji je jutros goreo po drugi put, nije bilo povređenih.

telegraf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − six =