Probajte – čudo će se desiti!
Rusi su poznati kao ljubitelji fermentisanih mlečnih proizvoda kao što su jogurt, kefir i kiselo mleko jer potvrdu za njihovu delotvornost nalaze u dugovečnosti svojih predaka s Kavkaza koji su ga jeli u ogromnim količinama.
“Rusi vole mlečne proizvode, a naročito kiselo mleko, kefir i jogurt, ali najviše vole prostokvašu. Ovaj mlečni proizvod možete napraviti kod kuće od kravljeg, kozjeg ili ovčijeg mleka. Veoma je lekovit jer povećava imunitet, normalizuje crevnu mikrofloru, stimuliše rad creva, normalizuje težinu, poboljšava stanje koži, kose i noktiju”, kaže dr Natalija Gušlo Petrić, anesteziolog i holistički terapeut.
Kravlje: odlično za probavu
Zbog probiotskih kultura kravlje kiselo mleko pogodno je za lečenje problema s varenjem i probavom. Kravlje kiselo mleko ima pozitivne efekte na poboljšanje imuniteta i jačanje celokupnog organizma. Sprečava bolesti srca i krvnih sudova, a može da pomogne kod različitih kožnih oboljenja, ekcema i paradentoze. Ima sposobnost da ublaži simptome PMS-a i delotvorno je u borbi sa nesanicom. Naročito se preporučuje u ishrani starijih osoba i dece jer sprečava nastanak anemije.
Šta sadrži: proteine, mlečne masti, ugljene hidrate, natrijum, kalcijum i kalijum, kao i vitamine C, A, D, B1 i B12
Energetska vrednost: 65 kalorija na 100 grama
Podstaknite varenje
Potrebno je:
10 listova svežeg spanaća, čaša kiselog mleka
Priprema
Listove spanaća dobro operite i stavite ga u blender, zatim dodajte kiselo mleko, izmiksajte i popijte napitak. Najbolji rezultati dobijaju se ako se ovaj napitak konzumira ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje.
Ovčije kiselo mleko smatra se prirodnim antibiotikom i antiseptikom. Takođe, sadrži vitamine B kompleksa i lecitin, a oni doprinose formiranju zdrave kože i kostiju, ali i učestvuju u odbrani organizma od stresa. Ovo kiselo mleko ima blagotvorno dejstvo na rast kose i noktiju i očuvanje zdravlja zuba. Ovčije mleko je masnije nego kozje, pa ako planirate mršavljenje, bolje ga izbegavajte.
Izbacite višak tečnosti
U šolju kiselog ovčijeg mleka dodajte iseckanu mirođiju, peršun i korijander. Ovaj ruski eliksir pomaže kod zadržavanja tečnosti u organizmu.
Kozje: reguliše holesterol
Kozje kiselo mleko manje je popularno od kravljeg i ovčijeg zbog svog specifičnog ukusa i jakog mirisa. Ipak, ono je najzdravija verzija jer je i koza životinja poznata po svom dobrom zdravlju, izdržljivosti i čistoći.
Kozje mleko je lakše svarljivo od kravljeg, pa je pogodno za ishranu ljudi koji pate od netolerancije na laktozu iz kravljeg mleka budući da ovaj protein sadrži samo u tragovima.
Kozje mleko znatno je bogatije esencijalnim amino-kiselinama i proteinima nego kravlje. Odličan je izvor taurina, što ga čini sličnim majčinom mleku. Sadrži fosfolipid kolin koji pospešuje oksidaciju masti u jetri i održava koncentraciju holesterola u krvi. Zbog toga se kozje kiselo mleko preporučuje u lečenju oboljenja jetre, naročito ciroze. Rusi ga piju često jer veruju da jača imunitet i leči plućne bolesti.
Očistite organizam
Promešajte 180 ml kozjeg kiselog mleka i kašiku kuvane heljde i ostavite da stoji na hladnom preko noći. Ujutru promešajte, dodajte kašiku meda i pojedite umesto doručka. Posle ove kaše nemojte jesti ništa najmanje tri sata. Tretman traje 14 dana.