Tokom letnjih dana zbog visokih temperatura veoma je važno da se redovno i dovoljno
hidrirate, unosite hranu koja se lako vari i obiluje nutritijentima. Ovo je vreme kada
je ishranu najbolje bazirati na sezonskim namirnicama koje hrane, hidriraju i hlade
organizam. Povrće i voće sa visokim procentom vode poput paradajza, krastavaca,
tikvica, babura, svežeg kupusa, pečurki, celera, lubenica, dinja, breskvi i kajsija, kao i
bobičasto voće je odličan izbor. Mnoge od ovih namirnica sadrže i beta-karoten i
likopen koji će zaštiti vašu kožu od štetnog uticaja sunca.
Beogradske pijace su odlično snabdevene sočnim, domaćim voćem i povrćem koji
se istog dana i rasproda upravo zbog velikog interesovanja mušterija za ukusnim
letnjim plodovima.
Lubenice i dinje spadaju u voće kojim se najčešće sladimo i hladimo tokom vrelih dana.
Tu su i naktarine, breskve, kajsije i smokve, a za ljubitelje bobičastog voća ukusne
maline, kupine i borovnice. Na pijacame je izbor veliki kao i potražnja. Iako je
najkorisnije konzumirati sirovo voće, za sve koji požele osvežavajući slatkiš, tokom
leta to je najčešće sladoled, predlažemo da od omiljenog voća naprave jednostavnu,
brzu i zdravu domaću varijantu ove poslastice. Operite i iseckajte tri breskve,
naktarine ili kajsije i stavite ih u zamrzivač na dva sata. Potom ih ubacite u blender,
dodajte grčki jogurt i par očišćenih urmi, sve izbelandirajte i servirajte. Umesto urmi
možete dodati malo meda ili javorovog sirupa da bi vaš sladoled bio slasniji. Svi će
biti oduševljeni ukusom, ali i teksturom vaše poslastice. Ono što je najlepše uvek ga
možete napraviti od voća koje imate u kući ili koje posebno volite, i tako uživati u
raznim aromama.
Iskoristite blagodeti leta, uživajte u raznovrsnim ukusima, konzumirajte hranu koja vas
osvežava, hidrira, obiluje mineralima, vitaminima i prija vašem telu. Upravo takve
namirnice svakodnevno možete nabaviti na obližnjoj pijaci.
Sve što mi treba je #napijaci