Raštan – superzvezda zdrave hrane

Foto: JKP Gradske pijace

Raštan je poznat kao zeleni kupus ili raštika, spada među omiljene namirnice ljubitelja
tradicionalne hrane. Ovo povrće iz roda kupusnjača se retko gaji, ali ga možete nabaviti kod
povrtara na beogradskim pijacama. Zbog svojih lekovitih svojstava svrstan je među najzdravije
namirnice na svetu. Svež plod ima mesnate listove tamno zelene boje, hrskavu, krutu stabljiku.
Najviše se koristi tokom zime i ranog proleća, njegovi ljubitelji kažu da je najukusniji posle
prvih mrazeva.
Kada već imamo sreću da uspeva na našem podneblju, uključite raštan u ishranu jer obiluje
vitaminima, vlaknima, mineralima i antioksidansima. Savet je da ce na trpezi nađe bar jednom
nedeljno. Priprema je jednostavna – posle temeljnog pranja odstraniti stabljiku, listove iseći
na trakice i blanširati u vreloj vodi par minuta da bi se iz njih izvukla gročina. Potom ga
možte kuvati sa svinjetinom, junetinom ili povrćem. Jela od raštana poznata su po bogatoj
aromi koja osvaja čula. Njegovo redovno konzumiranje doprinosi jačanju imuniteta, čuva
organizam od upala, poboljšava zdravlje srca i varenje.
Ukoliko svež raštan niste planirali odmah da pripremate, možete ga čuvati u papirnoj kesi u
frižideru, tako će sačuvati svežinu još 3-4 dana. Druga opcija je da ga blanširate i zamrznete,
tako će narednih par meseci zadržati ukus i hranljive sastojke. Od raštana možete pripremiti
čorbe, salate, variva, jela sa mesom, pite.
Kombinacija hranljivih sastojaka raštan čini superzvezdom zdrave hrane. Jela od raštana su
izuzetno ukusna, spadaju u tradicionalnu hranu, ako ga niste probali do sada vreme je da ga
nabavite na obližnjoj pijaci i isprobate.
Sve što mi treba je #napijaci

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × four =