Ovaj napitak se uzima neposredno pred spavanje inače nema dobro delovanje.
Srbi se kunu u kuvanu rakiju kao u lek protiv gripa, lek za bolju cirkulaciju ali i za opuštanje.
Potrebno vam je: 4 supene kašike šećera, 250 ml meke rakije (10 do 12 gradi), 100 ml vode.
Priprema: U metalnu šerpicu ili džezvu stavite šećer da se karamelizuje, kada to postignete skinite sa ringle pa dodajte odmah rakiju i vodu. Vratite na ringlu da prokuva i da se šećer rastopi.
Služiti toplo i to isključivo u društvu dobrih prijatelja jer se može desiti da vas ovaj čaj natera da kažete ono što trezni inače ne biste. Kako bi sprečili grip ili simptome prehlade, umotajte se u ćebe kako biste se preznojili.
Kuvano vino
Ako niste ljubitelj rakije, kuvano vino ima skoro isto dejstvo, ali sasvim drugačiji ukus.
Potrebno je: 500 ml crnog vina, 200 ml vode, 3 kašike šećera, pola kašićice cimeta i pola kašićice karanfilića.
Priprema: U šerpicu stavite 200 ml vode, dodajte 3 kašike šećera, pola kašičice cimeta i pola kašićice karanfilića. Pustite da voda provri.
Kada provri dodajte 500 ml suvog crnog vina i čim se vino malo zagreje sklonite sa vatre.
Kako kuvano vino i kuvana rakija leče?
Tajna je u preznojavanju. Preznojavanje kao terapija je veoma praktična i delotvorna jer sa njom regulišete telesnu temperaturu. Kada telesna temperatura raste, središnji nervni sistem alarmira žlezde zaduženje za znojenje da ispuštaju znoj, što rezultira rashlađivanjem tela.
Preznojavanje:
– podstiče detoksikaciju (znoj izbacuje toksine iz organizma)
– smanjuje rizik od kamena u bubregu (znojenjem izbacujemo so iz organizma što sprečava taloženje kalcijuma u bubrezima)
– sprečava kožne bolesti (znoj ubija mikrobe na koži)
– podstiče dobro raspoloženje (tokom znojenja mišići su zagrejani i opušteni što podstiče dobro raspoloženje)
– pomaže u sagorevanju kalorija.