Sandžački specijalitet mantije mogao bi uskoro da se nađe na turskom tržištu posle potpisivanja novog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.
Srbija je tim sporazumom dobila kvote za bescarinski izvoz više vrsta namirnica i poljoprivrednih proizvoda, između ostalih i 500 tona tradicionalnog jela mantija, navodi agencija Anadolija, podsećajući da je sporazum potisan u oktobru tokom posete predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu.
Mantije su tradicionalni novapazarski i sandžački specijalitet – vrsta pite ili bureka. U kulturi ishrane na sandžačkom podneblju je još od turskog doba, specifičnog je ukusa i priprema se isključivo ručno.
Za pripremu se koriste brašno, maslac, so, juneće, goveđe ili ovčije meso, luk i biber.Postoji više vrsta mantija, one mogu biti prazne, sa sirom ili mesom, a svaka od navedenih vrsta može se preliti jogurtom ili kiselim mlekom.
Promotorka starih zanata i kuhinje iz Novog Pazara, Fifa Koca, za agenciju Anadolija kaže da bez obzira što je to vrsta pite, u spremanju tog specijaliteta važna svežina namirnica, posuđe, higijena, čak i temperatura prostorije, ali i posvećenost i ljubav prilikom spremanja.