SEZONA SUŠENJA MESA JE POČELA!

Stigao je decembar, mesec kada pravi srpski domaćini na tradicionalan način pripremaju dimljene specijalitete kako bi pregurali surovu zimu.

printscreen
printscreen

Kada se meso pravilno usoli i prodje odredjeni period (10 – 21 dan), meso se izlaže procesu dimljenja. Razlikujemo dve vrste dimljenja toplo i hladno. Hladno dimljenje podrazumeva temperaturu od oko 15  stepeni Celzijusa  kojom dobijamo prepoznatljivu žutu boju mesa, tvrdoću i konzerviranje središnjeg dela mesa. Nakon hladnog dimljenja meso se ulazi u proces zrenja i suši na vazduhu dok ne dostigne punu zrelost.

Sa druge strane postoji i toplo dimljenje koje podrazumeva temperaturu od 20 do 40 stepeni i prerađevine nastale ovom metodom dimljenja mogu se odmah uporebiti za jelo.

 

Glas nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen + 12 =