SMANJITE RIZIK OD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI UZ OVU NAMIRNICU!

Ova namirnica ima lošu reputaciju, ali došlo je vreme da se to promeni!

pixabay

Sir, osim sasvim mladog (koji malo ko stvarno voli) nije baš u vrhu lista najzdravijih namirnica, ali novo istraživanje kaže da bi trebalo da ga jedemo svakog dana jer ćemo time smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ako dnevno pojedete 40 grama sira, rizik od bolesti srca smanjuje se za 14, a od moždanog udara za 10 odsto, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Kini.

Kineski naučnici sa Sučou univerziteta pokušali su da otkriju šta stoji iza “francuskog paradoksa” – zbunjujućeg fenomena koji dovodi do toga da su u Francuskoj kardiovaskularne bolesti manje zastupljene nego u drugim delovima sveta, uprkos činjenici da je francuska kuhinja zasnovana na namirnicama bogatim holesterolom i zasićenim mastima.

Sir podiže nivo dobrog holesterola, a spušta nivo lošeg. Iako ima veliki udeo zasićenih masnoća, koje su štetne za naše opšte zdravstveno stanje, kalcijum iz sira umanjuje njihov nepovoljan uticaj na zdravlje srca.

Britansko istraživanje koje je sprovedeno početkom ove godine u kojem su analizirane navike u ishrani i opšte zdravlje skoro milion ljudi pokazalo je da svakodnevno konzumiranje sira ne povećava rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

“Sir sadrži zasićene masti, ali ima niz korisnih, hranljivih sastojaka. Ali, nije nepobitno dokazano na koji način dugoročna konzumacija utiče na razvoj kardiovaskularnih bolesti”, navodi se u studiji.

“Postoji široko rasprostranjena, ali pogrešna teorija da su mlečni proizvodi generalno štetni po zdravlje”, kaže dr Ijan Givens sa Riding univerziteta. “Iako je to opšteprihvaćeno, naše istraživanje pokazalo je da je ta teza apsolutno pogrešna.”

Ta zabluda dovela je do toga da ljudi počnu da izbacuju iz ishrane sir, mleko, punomasni jogurt, pogrešno verujući da te namirnice mogu da škode zdravlju. Mlađa populacija, naročito žene, izlažu se time povišenom riziku od osteoporoze, jer im nedostaje kalcijuma.

Sir je dobar izvor kalcijuma, ali imajte u vidu da, u zavisnosti od vrste, 30 odsto sira može činiti i sedam odsto preporučenog ukupnog dnevnog kalorijskog unosa.

Dakle, nemojte se odricati sira, ali ne preterujte sa količinama, piše “Dejli mejl”.

 

Izvor – Mondo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × five =