U toku je sezona možda i najlepšeg letnjeg voća koje je izuzetno ukusno i veoma lekovito.
Potrudite se da se ovi darovi prirode što češće nađu na vašoj trpezi.
Voće koje dospeva tokom leta mnogima je omiljeno zbog raznih slatkastih i osvežavajućuh aroma.
Sočni plodovi obiluju vitaminima, vlaknima i fitonutrijentima, dok naša čula osvajaju
jedinstvenim ukusima. Voće je najbolje osveženje tokom toplih dana i odličan način da se
dodatno hidriramo. Plodovi mnogih voćki koje dospevaju u letnjem periodu smatraju se „super
hranom“ jer obiluju lekovitim jedinjenjima koja doprinose boljem zdravlju. Ove izuzetne
namirnice možete uvrstiti u ishranu već danas, dovoljno je da prošetate do obližnje pijace
gde vas čekaju omiljeni, sveže ubrani plodovi iz domaćih vinograda i voćnjaka.
ŠLjIVE
Šljive su poznate po prijatnom ukusu i veoma cenjene zbog visoke koncentracije vitamina,
minerala i biljnih jedinjenja koja doprinose dobrom zdravlju. Jedna šljiva sadrži istu
količinu antioksidanasa kao šaka borovnica. Njeni sočni plodovi jačaju kosti, snižavaju
holesterol, obiluju vitaminima C, K, grupe B, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom i bakrom.
Kalijum iz šljive izuzetno dobro utiče na zdravlje srca i krvni pritisak, dok obilje vlakana
podstiče dobro varenje. Ovo niskokalorično voće možete konzumirati svakodnevno. Šljiva je
poznata i kao kraljica džemova i mermelada, ali kad god ste u prilici konzumirajte sveže
šljive. Od šljiva se peče rakija šljivovica bez koje je teško zamisliti svečanost ili slavlje.
Od nje se priprema kompot ali i mnogi kolači poput knedli sa šljivama i raznih pita. Kada
nema svežih šljiva, koriste se suve šljive koje su uvek prisutne na posnoj trpezi. One su
redovan deo ishrane kod osoba koje na jednostavan i prirodan način žele da dovedu u ravnotežu
sistem za varenje. Srbija je poznata po bogatom rodu raznih sorti šljiva izuzetnog kvaliteta,
upravo takve tek ubrane plodove ovog izuzetnog voća možete nabaviti na obižnjoj pijaci.
GROŽĐE
U malim, jedrim bobicama grožđa nalazi se pravo nutritivno bogatstvo. Grožđe je višestruko
korisno za zdravlje jer obiluje antioksidansima i hranljivim materijama. Među brojnim
sortama grožđa koje se gaji u vinogradima širom Srbije, svako ima svoju omiljenu vrstu. Iako su
sve sorte dobar izbor, neke imaju više antioksidanata od drugih. Crveno grožđe bez semena
pokazalo je najjače antioksidativne aktivnosti. Bilo da vam je omiljeno belo, crno, žuto ili
roze grožđe ovo voće je uvek dobar izbor, jer su sve vrste bogate vitaminima, aminokiselinama,
vlaknima, enzimima i eteričnim uljima, dakle materijama koje doprinose zdravlju. Grožđe
okrepljuje organizam, daje energiju, smanjuje nivo holesterola, podstiče cirkulaciju, pomaže
varenju, stimuliše rad bubrega, dok kožu i kosu čini lepšom. Obiluje antioksidansima koji
usporavaju starenje, doprinosi zdravlju srca, jača krvne sudove i prohodnost arterija. Za mnoge
grožđe je najlepša letnja poslastica.
BRESKVE
Od breskvi se priprema džem, sok ili kompot, ali je najbolje da ih konzumirate sirove jer kora i
pulpa breskve imaju veće antioksidativno i protivupalno dejstvo od termički obrađenog ploda.
Osim fitonutrijenata koji čuvaju zdravlje, breskve su dobar izvor vlakana, vitamina C,
provitamina A i kalijuma. Ovo slasno voće preplavilo je tezge pijaca, kupci sa uživanjem biraju
između raznih vrsta i slasti breskvi. Koje god da izaberete uživaćete i vaš organizam će
imati benefite. Breskve su bogate vlaknima koja utiču na kontrolu šećera u krvi i doprinose dobrom varenju. One osnažuju imunitet i imaju antioksidativna svojstva. Pošto sdrže beta
karoten i vitamin C kožu čini elastičnijom, sjajnijom i lepšom. Ovo voće je odlično za
dodatnu hidrataciju jer preko 80% ploda čini voda. Vitamin A doprinosi boljem vidu, dok
lutein štiti mrežnjaču oka. Konzumirajte što češće breskve, dodajte ih u voćnu salatu, smutije,
voćne kolače ili kaše, uživajte u njihovom ukusu ali i benefitima koje donose vašem zdravlju.
BOROVNICE
Bobice borovnice poznate su po jedinstvenom ukusu i izuzetnoj lekovitosti jer sadrže nekoliko
snažnih antioksidanata i veoma su bogate vitaminima i biljnim pigmentima. Obiluju
hranljivim sastojcima, ne sadrže masti, bogate su vitaminom C, K, podstiču proizvodnju
kolagena koji čuva zglobove ali i doprinosi mladalačkom izgledu. U borovnicama možete
uživati na razne načine: konzumirati ih kao užinu, dodati u smutije, poslastice. One pomažu
moždane funkcije, čuvaju srce, dobre su za dijabetičare. Ako svakodnevno konzumirate šaku
borovnica smanjićete rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Borovnice pozitivno
utiču na metabolizam masti i šećera u krvi, zahvaljujući vlaknima koja sadrže doprinose
ubrzanju metabolizma, što je od pomoći za sve koji žele da koriguju težinu. Ova izuzetno zdrava
namirnica je čuvar imuniteta, potrudite da je što češće konzumirate. Borovnice predstavljaju
sinonim za zdravlje i sa pravom se smatraju super hranom jer donose brojne zdravstveane
benefite. Ukoliko ih konzumitare npr. uz doručak ili dodate u smuti obezbedićete zdrav obrok
jer su borovnice odličan izvor vitamina i energije.
KUPINE
Kupina se zbog brojnih koristi po zdravlje nalazi među najzdravijim voćem. Izuzetno su bogate
antocijaninskim pigmenatima i ukoliko ih redovno konzumirate imaćete jak imunitret i dobro
zdravlje. Kupine regulišu nivo masnoće u krvi, snižavaju krvni pritisak, deluju protiv upalno
jer sadrtže antioksidante koji stvaraju prirodni štit protiv mnogih upalnih procesa. Pošto su
bogate dijetalnim vlaknima one umanjuju rizik od nastanka dijabetisa i čuvaju organe za varenje.
Ovo voće je odličan izbor ako ste na dijetalnom režimu ishrane jer daju dug osećaj sitosti. Ako
ih redovno konzumirate očuvaćete dobar vid. Od kupina se priprema slatko, džem, sok, a posebno
je cenjeno kupinovo vino koje se preporučuje malokrvnim osobama. Kupina je savršena hrana za
mozak, kao i borovnica i ona doprinosi boljoj koncentraciji i pamćenju.
JABUKE
Poznato je da su jabuke izuzetno korisne za zdravlje, mnoge izreke koje veličaju ovo voće:
„Zdrava kao jabuka“ ili „Jedna jabuka na dan tera doktora van“. Jabuke obiluju hranljivim
sastojcima i donose brojne zdravstvene benefite. Poboljšavaju zdravlje creva, smanjuju rizik od
moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetisa, srčanih oboljenja, gojaznosti. Ukoliko
redovno konzumirate ovo sočno, hrskavo voće imaćete zdravije zube i desni. Takođe, jabuke
doprinose zdravlju debelog creva i jetre. Zahvaljujući vlaknima koje sadrži jabuka je odličan
izbor ukoliko su prisutni probavni problemi. Bilo da volite kisele, nakisele ili slatke jabuke
sve ih možete nabaviti na pijaci gde je i njihov izbor najveći. Od jabuka se prave mnoge
poslastice, kolači, pite, ali i kompot i mermelada. Mnogo je razloga da se na vašoj trpezi uvek
nađe ovo voće koje sadrži gotovo sve nutritijente potrebne organizmu.