Tartufe je putem satelitske veze kupio preduzetnik iz Hongkonga.
“Situacija je malo bolja u poslednje vreme, ali ova godina neće biti obeležena velikom prodajom belih tartufa”, rekla je Frans presu Izabela Đanikolo iz italijanskog Centra za studije o tartufima.
Prema njenim rečima, suša je doprinela manjem broju tartufa kao i lošijem kvalitetu. Cene taturfa na aukcijskim prodajama su daleko veće nego na pijacama gde se cena kreće od oko 6.000 evra za kilogram te retke pečurke.
Beli tartufi, među najosetljivijim i najskupljnim proizvodima na svetu, beru se u pojedinim područjima Italije od oktobra do decembra. Tartufi su vrlo traženi delikates na božićnoj trpezi bogatih zbog specifičnog ukusa i arome.
Belih tartufa, koji ne mogu biti uzgajani već rastu u šumama, u Italiji ima sve manje proteklih godina, prvenstveno zbog klimatskih promena. Grad Alba u italijanskoj pokrajini Pijemont svake godine organizuje sajam belih tartufa tokom kojeg je i aukcijska prodaja.
Mnogi svetski poznati kuvari počeli su da paniče ne samo zbog cene nego i dostupnosti. Zbog toga su se neki okrenuli Hrvatskoj kao potencijalnom izvoru.
“Ukus im je malo drugačiji – tlo, stabla, sve je važno za tartufe. Ali moram reći, usprkos svemu, prilično su dobri“, zaključuje šef Nicotra.
Ali tartufa ima i u Srbiji. Rastu rastu u simbiozi sa višim biljkama (uglavnom je to drveće) i vole zemljište koje ima kiselost od 6,5 do 8 na PH skali. Idealni uslovi za razvoj tartufa su u zemljistu čiji je PH nivo malo iznad 7, piše Poljoprivredni savetnik.
Beli tartufi (T. Magnatum) mogu se naći iskljućivo u neposrednoj blizini reka sa visokim nivoom podzemnih voda. Tamo rastu u simbiozi sa hrastom lužnjakom i belom topolom. Na istim mestima mogu se takođe pronaći i crni tartufi, ali ne oni krupni i najboljeg kvaliteta.
Kapitalni primerci crnih tartufa nalaze se na višim terenima. U Srbiji ih najviše ima na Fruškoj gori. Raste u simbiozi sa cerom ili lipom koja se nalazi na površinama gde je nekada rastao cer. Postoje i na mnogim drugim mestima samo ih treba otkriti…