TIKVICA – SAVRŠENO LETNjE POVRĆE

Leto i visoke temperature često nameću potrebu za laganijom hranom. Jedna od
namirnica koja se posebno leti konzumira jeste tikvica. Savršena namirnica –
zdrava, izvrsnog ukusa, lagana i niskokalorična. Na Beogradskim pijacama je
upravo sezona ovog fantastičnog povrća od koga možete pripremiti ukusne letnje
obroke. Upravpo iz ovih razloga, trebalo bi da se nađu u vašem jelovniku, što
je češće moguće.

Mnogo je razloga da tikvice postanu redovne u vašoj ishrani, posebno tokom leta
kada ih u izobilju ima na Beogradskim pijacama. Redovno konzumiranje tikvica
blagotvorno će uticati na vaš organizam. Cena im je veoma povoljna i od njih
možete pripremiti brojna ukusna jela. Iznenadiće vas činjenice o ovom povrću,
zbog kojih će sigurno postati redovne na vašoj trpezi.
Tikvice spadaju biljnu porodicu tikvove kao i tikve, bundeve, krastavci i dinje.
Interesantno je da ih botaničari ih ne smatraju povrćem, nego voćem.
Tikvice imaju izuzetno visoku nutritivnu vrednost jer sadrže velik broj
važnih vitamina i minerala. Takođe imaju dosta vlakana i vrlo malo kalorija.
One su bogate su antioksidansima koji štite organizam od delovanja slobodnih
radikala, odnosno od mikro upala i starenja. Tikvice sadrže puno karoteonida,
beta-karotena i zeaksantina koji štite oči, kožu i srce.
Važno je znati da se najviše antioksidansa nalazi upravo u kori tikvice, i da ih
najviše imaju žute tikvice, a najmanje svetlozelene.
Tikvice poboljšavaju probavu jer su bogate vodom, sadrže celulozu, odnosno
topiva i netopiva  vlakna. Netopiva vlakna pomažu bržem i efikasnijem
pražnjenju creva, dok topiva vlakna hrane korisne bakterije u crevima.

One su odličan izbor za osobe sa povišenim šećerom u krvi jer vlakna u
tikvicama stabilizuju nivo šećera u krvi, što znači da kontrolišu apetit, a
baš kao i svo voće i zeleno povrće pomažu smanjenju nivoa insulina u krvi.
Predstavljaju izvrsnu zamenu za testeninu, te od tikvica mnogi prave špagete i
podloge za picu.
Tikvice čuvaju i zdravlje srca, jer se u njima nalazi mnogo vlakana, a dokazano je
da ljudi koji jedu puno vlakana znatno smanjuju rizik od srčanih bolesti. Zbog
obilja pektina konzumiranje tikvica utiče i na snižavanje lošeg holesterola.
Dora vest za sve koji da smanje težinu – tikvice su sjajan saveznik mršavljenju,
jer pomažu regulisanje apetita. Pošto imaju puno vode brzo zasite, a njihova
mala kalorijska vrednost je pogodna za uspešno sprovođenje dijete.
Pored svega nabrojanog tikvice su veoma uksne, lako i brzo se pripremaju i to je
još jedan od razloga da ih uz ostale namirnice redovno kupujete na vašoj
omiljenoj Beogradskoj pijaci.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 − eight =