Pripadaju porodici krastavaca i dinje, sadrže veliki procenat vode, imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Obiluju antioksidansima i folatima, koji štite od srčanog i moždanog udara.
Proleće je sezona ukusnih tikvica koje se mogu pripremiti na “hiljadu i jedan način”. Pripadaju porodici krastavaca i dinje, sadrže veliki procenat vode, imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Obiluju antioksidansima i folatima, koji štite od srčanog i moždanog udara, dok obilje magnezijuma i kalijuma snižava krvni pritisak.
Tikvice, kao i krastavci, potiču iz Amerike, a čovečanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina. Smatra se da je današnja sorta tokom godina razvijena u Italiji. Tikvice koje se uzgajaju kod nas su pretežno duguljastog oblika, svetlozelene tanke kore koja se uglavnom ljušti, mada ne bi trebalo jer je bogata celulozom i hranljivim sastojcima. Kod nas se cvetovi ne konzumiraju, ali su specijalitet u francuskoj i italijanskoj kuhinji.
Smanjuju holesterol
Spektar nutrijenata koji se nalaze u ovom povrću poprilično je bogat. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.
Zdravstvene dobrobiti tikvica
o deluju protivupalno
o povećavaju nivo energije
o pomažu u mršavljenju
o snižavaju nivo holesterola
o čiste creva od toksina
o sprečavaju bolesti prostate
o poboljšavaju probavu
o podstiču libido
o čine kožu zdravijom
Antioksidansi i folati čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol, dok visok udeo magnezijuma i kalijuma snižava krvni pritisak. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste creva od toksina. Time smanjuju rizik od pojave raka creva, regulišu šećer u krvi i smanjuju apetit, a kako obiluju vodom, idealna su namirnica u dijetama.
Zahvaljujući tome tikvice smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Ovo povrće ublažava tegobe u urinarnom traktu, dobro je za bubrege i bešiku, a za muškarce je važno da tikvice sadrže supstance koje štite prostatu.
Ako imate suvu ili zrelu kožu, stavite na lice kriške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta i isperite. Vaša koža će postati meka i sveža.
Zbog obilja mangana povoljno deluju na sve funkcije tela. Pospešuju metabolizam proteina i ugljenih hidrata, podstiču libido i ubrzavaju sintezu masnih kiselina. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja učestvuje u formiranju kolagena, čineći kožu zdravijom, a zarastanje rana bržim. Stoga, ako imate suvu ili zrelu kožu, stavite na lice kriške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta i isperite. Vaša koža će postati meka i sveža