Simptomi i posledice dijabetesa tipa 2 mogu da se minimalizuju uz pravilnu isphranu i lekove. Važno je da znate šta nikako ne smete da jedete za doručak, ručak i večeru i da na taj način izbegnete komplikacije ako imate dijabetes.
Kod ljudi koji pate od dijabetesa tipa 2 je jako povišen nivo šećera u krvi, ali im je i metabolizam u potpunom kolapsu.
Naučnici upozoravaju da zbog toga dijabetičari treba da se pridržavaju programske ishrane koja će maksimalno isključiti šećere i ugljene hidrate.
Šećeri iz namirnica jesu opasni za osobe sa ovim oboljenjem, ali se daleko sporije apsorbuju od ugljenih hidrata, pa se ispostavilo da posle ovakvih obroka, kao i onih ispunjenih zasićenim mastima može doći dovećeg skoka glukoze u krvi nego kada se pojede neki slatkiš ili voće.
Ono što bi trebalo zabraniti dijabetičarima da jedu za doručak su definitivno žiterice u vidu pahuljica, jer one sadrže previše ugljenih hidrata koje utiču na “skakanje” šećera u krvi. Pored toga, poznato je da je praksa mnogih ljudi da musliju dodaju i kašiku meda ili šećera, što samo pogoršava stvar.
Iz ručka bi trebalo isključiti u potpunosti hleb, ali i bilo kakvu prženu hranu. Ulja i masti samo doprinose pojačanom negativnom dejstvu trans masti na organizam, što se odražava i na šećer.
“Smrt” za večernje časove su definitivno prženice. Sadrže ogroman broj ugljenih hidrata, šećera i trans masti, što definitivno unistava dijabetičarki organizam i dovodi do komplikovanja bolesti.
Iako je užina preporučljiva dijabetičarima, to nikako ne sme da bude voćni jogurt, jer sadrži visok nivo mlečnih masti i ogromnu količinu šećera.
Zaista morate da isključite ovu hranu iz upotrebe za doručak, ručak i večeru, jer konstantnim unošenjem spornih namirnica može da dođe i do dijabetičke kome.