Zanimljivosti Slovenački specijalitet koji treba probati u proleće i leto – zbog jednog sastojka

Istražujemo kuhinje sveta i svakog četvrtka vam predstavljamo nove specijalitete. Danas vas vodimo u Sloveniju na štruklji.

Slovenija – idealna destinacija za kraći, ali duži odmor. Mnogi se odlučuju da ovu skijašku sezonu provedu upravo tamo.

Ukoliko i vi planirate da u nekom skorijem periodu posetite Sloveniju, a volite da isprobavate nova jela, ne zaboravite da na svoju “to do” listu napišete i štruklji.

Među top-10 destinacija za putovanje u svetu i jezero iz naše okoline FOTO

U pitanju je jedno od najtipičinijih slovenačkih jela, koje se sastoje od različitih varijanti valjanog testa, koje može da bude punjeno raznovrsnim slanim ili slatkim sastojcima poput svežeg sira, oraha, jabuka, maka…

Mogu se peći ili kuvati, a naći ćete ih na svakom koraku širom Slovenije.

Jedino slovenačko ostrvo koje još uvek čuva uspomenu na tužnu legendu

Rolat je sličan štrudli, a nakon što je gotov, seče se i služi u komadima.

Posebna vrsta štruklji je popularna tokom proleća i leta kada se pune svežim estragonom.

Šta u Sloveniji najviše zanima srpske turiste?

Prvi zapisi o ovom jelu datiraju iz 1589. godine, kada je kuvar na imanju u Gracu zapisao recept za štruklji sa filom od estragona. Postali su “svečano” jelo za srednju klasu u 17. veku, a dva veka kasnije su se proširili i na seoska domaćinstva.

Kako piše Tasteatlas, jelo se u Sloveniji pripremalo na proslavama i svečanostima kako bi se proslavio prestanak teškog rada u poljima, a ovakva praksa je bila prisutna sve do 1930-ih godina kada su štruklji počeli da se prave tokom cele godine.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 + 3 =