Predmeti koje najčešće dodirujemo predstavljaju i najveće rizike za zarazu.
DA li ste razmišljali gde se krije potencijalna infekcija na javnim mestima? Predmeti koje najčešće dodirujemo predstavljaju i najveće rizike za zarazu. Sprovedena istraživanja pokazala su da su to kolica u prodavnicama, jelovnici u restoranima, toaleti u avionima, razne kvake za otvaranje vrata…
* Jelovnici u restoranima predstavljaju prvi potencijalni izvor infekcije, jer su pravo leglo nevidljive prljavštine. I pri tom niko nikada nije video da ih neko čisti. Posebno oprezan treba biti u popularnim restoranima u koje odlazi veliki broj ljudi. Ne treba dozvoliti kontakt jelovnika i tanjira ili pribora za jelo. Obavezno oprerite ruke nakon poručivanja, što, inače, nije uobičajena praksa.
* Kriške limuna u piću i uz piće u kafićima i restoranima takođe treba izbegavati, jer su “obogaćene” različitim infektivnim agensima opasnim po zdravlje. Istraživači koji su naručivali pića u 21 restoranu, otkrili su 25 različitih bacila, uključujući i ešerihiju koli, ali i ostale bakterije. Određenom metodologijom ustanovili su da čak 70 odsto kriški limuna nije “čisto”, pa preporučuju da se piće radije naručuje bez limuna i voća uopšte.
* Sapuni na javnim mestima takođe su puni bacila. Čak 25 odsto sapuna prepuno je bakterija, jer se većina držača nikada ne čiste detaljno. Zato je uputno da se ruke peru pod mlazom vruće vode oko 20 sekundi, i po mogućstvu koristi gel za pranje koji u sebi sadrži alkohol.
* Toaleti u avionima su posebna priča što se tiče čistoće. Prilikom određivanja stepena čistoće, istraživanja su pokazala da su površine u avionskim toaletima prepune ešerihije koli.