FOND PIO OBELEŽIO MEĐUNARODNI DAN STARIJIH

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, 1. oktobra, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je organizovao Konferenciju „Međugeneracijska solidarnost na delu”, u Domu Narodne
skupštine Republike Srbije.

RF PIO

Otvarajući konferenciju Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine, naglasio je da organizovanjem konferencije Republički fond PIO daje važan doprinos zajedničkoj posvećenosti, brizi i potrebama starijih i da kao društvo imamo obavezu da se borimo da naši stariji žive u okruženju u kojem će biti sigurni, aktivni i ispunjeni. Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Darija Kisić Tepavčević, poručila je da znanje i iskustvo najstarijih predstavljaju veliki resurs svakog društva i osnovu za napredak i da su stari jedan od prioriteta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, čije su aktivnosti usmerene u pravcu poboljšanja života i ostvarivanja njihovih prava, sa posebnim akcentom na populaciju penzionera i poboljšanje njihovog standarda. – Naši najstariji sugrađani su naš temelj, stub i oslonac i mi smo tu za njih, kako bismo zajednički gradili još bolju i napredniju Srbiju – rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je zahvaljujući odgovornoj politici Vlade Republike Srbije došlo do rasta privredne i ekonomske aktivnosti i rasta doprinosa, što je sve doprinelo da u maju i junu, prvi put od osnivanja RF PIO, nije bilo dotacija za isplatu penzija za penzionere iz kategorije zaposlenih.
Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO, podsetila je prisutne da je Odlukom Vlade Republike Srbije 2017. godina proglašena Godinom međugeneracijske solidarnosti. – Od tada Fond PIO, kao nosilac penzijskog sistema Srbije koji počiva na principima međugeneracijske solidarnosti, sprovodi brojne aktivnosti na unapređenju međugeneracijske saradnje. Podržavamo i razvijamo među generacijama poštovanje, razumevanje i integritet i preduzimamo konkretne aktivnosti koje unapređuju ove vrednosti u našoj državi, sa željom da međugeneracijska solidarnost postane način života – rekla je direktorka Kalinović.
Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO, ovom prilikom je rekao da Fond PIO svake godine na ime društvenog standarda korisnika penzija izdvaja 0,1 odsto od svojih prihoda i da je to ove godine bilo više od 557 miliona, a zahvaljujući stabilnoj ekonomskoj politici i politici otvaranja radnih mesta, očekujemo da sledeće godine to bude uvećano za 10 odsto – naveo je Ognjenović.
U ime penzionera prisutnima se obratio prof. dr Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije, koji je rekao da je ogromna većina starije populacije zadovoljna reakcijom države prema penzionerskoj populaciji tokom pandemije jer je mnogo toga učinila da se osećaju dostojanstveno.

 

FOND PiO / Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 − 3 =