Ovo su znaci da PRETERUJETE SA TRENINZIMA

Vežbanje je važno za zdrav život, ali je tanka linija između vežbanja koje je dobro za nas i preteranog vežbanja koje našem organizmu može naštetiti.

pixabay.com
pixabay.com

Zbog toga je veoma važno pronaći balans, kažu stručnjaci. Ukoliko se posle treninga osećate iscrpljeno i nemate energije, vreme je da promenite intenzitet i rutinu vežbanja.

– Jedan od prvih znakova da previše vežbate je adrenalni umor zbog čega ćete osećate opterećenje tokom celog dana. Ako su vaše nadbubrežne žlezde iscrpljene, ne postoji količina kafe koja će vas pokrenuti, kaže Nora Tobin, trener i stručnjak za ishranu.

Neobjašnjivo povećanje telesne težine takođe je znak da previše vežbate.

– Ukoliko je kortizol, hormon stresa, previsok sagorevanje kalorija je onemogućeno. Čak i ako se pravilno hranite, hormonalna neravnoteža uzrokovana prekomernim vežbanjem uzrokovaće povećanje telesne težine i manjak energije, kaže Tobin.

Podseća da su umor, manjak energije i povećanje telesne težine ozbiljni simptomi koji menjaju kvalitet vašeg života. Njih je moguće izbeći ako napravite određene promene.

– Kako biste brzo i efikasno rešili ovaj problem, intenzivne fizičke vežbe radite najviše 40 minuta dnevno ili svaki drugi dan. Umesto toga radite i jogu, pilates, umereni aerobik ili jednostavno hodajte. Oporavićete se brzo, smanjiti upalu i videti daleko veće rezultate, poručuje Tobin.

Izvor: Pink.rs, Telegraf.rs,klix.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 − nine =